EU/IMF tar strypgrepp om Portugal

2011-04-13 14:48:10
Portugal är nästa land som tvingas söka nödlån från EU och Internationella valutafonden (IMF). I utbyte mot stöd från EU/IMF tvingas landet genomföra betydligt hårdare nedskärningar än de som parlamentet röstade ned i mars. Portugals fackföreningar hotar med generalstrejk den 6 maj.

Den 8-9 april hade EU:s finansministrar samlats till nytt toppmöte på ett slott utanför den ungerska huvudstaden Budapest. Samtidigt med toppmötet, demonstrerade Europafacket i Budapest. Drygt 50 000 deltog i demonstrationen.
Vid toppmötet gavs det formella klartecknet till att Portugal får nödlån på uppemot 80 miljarder euro (730 miljarder kronor) från EU och IMF. Villkoret är dock att landets regering och landets politiska partier förbinder sig att genomföra ”ett treårsprogram av nedskärningar, avregleringar, särskilt på arbetsmarknaden och privatiseringar” (euobserver.com den 8 april). Till detta ska läggas ytterligare sänkningar av löner och pensioner samt nya skattehöjningar.
– Detta är början på en
ny period av åtstramning, sa EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.
Detta efter att Portugal under de senaste elva månaderna har drabbats av tre krispaket. När regeringen lade fram ett fjärde krispaket i mars röstade parlamentet nej. Sedan dess styrs landet, i väntan på nyval den 5 juni, av en expeditionsministär under den avgående premiärministern José Sócrates (socialdemokrat) ledning.
”Vi vill inte ha mer av samma beska medicin och vi vill inte ve­ta av några IMF-diktat”, är svaret från landets fackföreningar, som har utlyst en generalstrejk till den 6 maj.

Det är precis mer av samma katastrofala åtstramningspolitik som EU och IMF kräver. Det är en politik som har ruinerat landet och som ökat skuldbördan.
Innan landet tvingades vända sig till EU och IMF hade man tvingats betala skyhöga räntor till ”finansmarknaden”. Portugals lånekostnader steg dagar­na innan ansökan om nödlån till nästan 10 procents ränta, vilket var högre än vad Irland tvinga­des betala innan man ”löstes ut” i november i fjol. Inför hotet om att Portugal skulle tvingas ställa in betalningarna och att ”landets problem skulle dra uppmärksamheten till Madrids skuldtyngda banker och regioner" (E24.se den 11 april) tvingades expeditionsministären begära stöd. Det är för att om möjligt rädda bankerna, inte minst tyska och spanska banker, som EU och IMF ”löser ut” Portugal.
Enligt Bank for International Settlements (BIS) är Spanien det land i världen som har störst ekonomisk exponering mot Portugal.
Det stålbad som nu väntar Portugal betyder att den redan höga arbetslösheten – officiellt på 11,1 procent – stiger snabbt och den förväntade ekonomiska nedgången i år blir än djupare.
Efter att ha beviljats krislån har krisen i Grekland och Irland förvärrats och ”finansmarknaderna” räknar med att dessa länder och Portugal kommer att tvingas ställa in betalningarna samt att Spanien blir nästa land att söka nödlån. En av fem i Spanien går nu utan jobb och hälften av alla unga saknar arbete. Regeringen har gjort allt för att dölja den spanska bankkrisen, men räkenskapens dag närmar sig. Spaniens banker är på väg mot kraschlandning, skrev Economist den 30 mars.

Eurokrisen har tagit en ny vändning samtidigt som EU-regeringarna trappar upp sina attacker mot arbetare, unga och äldre.
Facken måste svara med strejker och andra massaktioner. Nu är det hög tid att förbereda för en alleuropeisk kampdag mot EU-politiken.
  • Europafacket bör omedelbart uppmana till en alleuropeisk protestdag med strejker och massdemonstrationer mot högerpolitiken.
  • Vägra betala skulden – vägra nedskärningar.
  • Förstatliga bankerna och masskamp för arbetarpolitik och arbetarregeringar med socialistisk politik.
  • Stoppa EU:s och IMF:s lönesänknings- och nedskärningspolitik – kamp för ett demokratiskt och socialistiskt Euro­pa.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!