EuroPride en succé

2008-09-01 11:57:11
Trots regn och rusk marscherade 45 000 personer i årets Prideparad i Stockholm den 2 augusti. ”Dykes on bikes” följdes av gaysyrror, stolta föräldrar till homosexuella barn, läderbögar och alla andra som ville vara med.

”Inga nazister på våra gator – fyll dem istället med bögar och flator”. Rättvisepartiet Socialisterna var kanske inte störst, med runt 40 personer i sin avdelning, men definitivt mest idoga att hålla igång talkörer under den flera timmar långa paradvägen.
Under hela veckan var festivalområdet i Tantolunden en folkfest i regnbågens färger. Artister som September och BWO uppträdde på stora scenen.

Hittade man den mindre Kulturscenen kunde man dock få mer minnesvärda uppträdanden, som Knicker Kittens Burlesque med fräck striptease á la 20-tal.
Till skillnad från ”moderna” stripshower låg dock inte fokus på mängden naken hud. Fantastiska utstyrslar med allt från fjädrar och silkeshandskar till hawaiikjolar samt en komisk show gjorde det hela till ett toppnummer.

En annan höjdpunkt var Maria Peters från feministiska Teater Lacrimosa. Med låttexter som Jag vill vara han som kan backa med släp och ansvara för grillen, Jag vill vara ett svin som alla tycker är värsta killen visade hon att det går bra att skratta åt patriarkatet. Ett välbehövt komplemtent till stora scenens schlager och disco.
AnnaMaria Berggren Ericsson
Nikolaj Cyon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!