EU:s och Erdoğans politik – dödligt hot mot flyktingar

Tusentals flyktingar trakasseras, skuldbeläggs och används som spelbrickor i politiska spel vid gränsen Grekland-Turkiet. Stoppa den inhumana flyktingpolitiken – nu! (Foto: Steve Evans / Flickr CC)

av Eleni Mitsou, Xekinima (ISA Grekland) // Artikel i Offensiv

Erdoğans beslut att släppa fram tusentals flyktingar och migranter till Greklands gräns mot Turkiet (floden Evros i norra Grekland) har skapat en ny humanitär katastrof och den värsta krisen i nutid mellan Grekland och Turkiet.

Sedan den 27 februari har turkiska myndigheter släppt fram tusentals flyktingar till Greklands norra gräns och gett dem intrycket av (eller till och med garanterat dem) att de kan passera gränsen och resa till andra europeiska länder. På samma sätt släpps tusentals fram mot de grekiska öarna, som är väldigt nära den turkiska kusten, som Lesbos, Chios, Kos med flera. 
Enligt flera vittnesmål transporterar Turkiet flyktingar och migranter till den grekiska gränsen gratis eller sluter avtal med smugglare som transporterar dem.

Erdoğan började slussa flyktingar till den grekiska gränsen efter de nederlag den turkiska armén led i Idlib i Syrien. 
Hans mål är att framtvinga stöd eller åtminstone tolerans från EU och USA i det krig han bedriver i Syrien. Samtidigt vill han sätta press på den grekiska regeringen med vilken relationerna redan är spända på grund av konkurrensen gällande utvinning av naturgas i sydöstra Medelhavet och det turkiska ingripandet i Libyen (där Grekland och Turkiet stödjer motsatta sidor i inbördeskriget).
Svaret från den grekiska regeringen till de tusentals desperata flyktingarna, som mestadels är familjer med spädbarn och barn, är i linje med den politik som högerextrema regeringar som Orbáns i Ungern driver. 
Flyktingarna framställs som en ”invasionshop” och har attackerats med tårgas, vattenkanoner och till och med skarp ammunition. 
I ett av de mest sedda videoklippen kan man tydligt se hur kustbevakningen attackerar en båt fylld med kvinnor och barn, där de slår dem med påkar, skjuter i vattnet nära båten och gör farliga manövrar som kan kapsejsa den. 
Vid gränsen till fastlandet har minst en flykting dödats.
Det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning har gratulerat regeringen för dess agerande och USA:s högerpopulistiske president Donald Trump har deklarerat sitt stöd till den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis från högerpartiet Ny demokrati.

Den grekiska högerregeringen har brutit mot alla internationella lagar och avtal gällande flyktingar. De nekas inträde till landet och under en månad, till att börja med, ska inga asylansökningar tas emot och behandlas.
De grekiska myndigheterna arresterar och åtalar de flyktingar som tar sig över gränsen för ”illegalt inträde i landet” efter att ha nekat dem alla legala sätt att ta sig in i landet. 
De arresterade flyktingarna hotas med snabbrättegångar som kan döma dem till 4 års fängelse och böter med upp till 10 000 euro (omkring 107 000 kronor).
Den grekiska regeringens inhumana och barbariska ”politik” mot flyktingar är i linje med EU:s och dess avtal med Turkiet 2016. Avtalet låter flyktingar bokstavligen bli fångna i Turkiet, och nu har EU lovat Mitsotakis att 700 miljoner euro (över 7,5 miljarder kronor) ska ”investeras i gränssäkerhet”.
I Grekland har flyktingar angripits av paramilitära grupper. Beväpnade och maskerade män arresterar flyktingar och migranter för att sedan föra dem tillbaka till gränsen och hotar med att ge dem till Turkiet. Det faktum att detta äger rum trots att det filmas av reportrar visar att de har stöd av den grekiska regeringen. 

EU:s och den grekiska regeringens politik stärker extremhögern och ger den ett allt större spelrum.
Den 1 mars försökte en grupp högerextrema invånare på Lesbos stoppa flyktingar från att gå iland på ön från en gummibåt. Samma natt sattes ”Skala 2”, ett tillfälligt flyktinghärbärge på ön, i brand efter att det utlystes att några av de nyanlända flyktingkvinnorna och -barnen skulle huseras där. 
På ön Chios brändes dagen efter ett varuhus där kläder för flyktingar förvarades också ner.
I Lesbos har högerextrema invånare organiserat sig och grupper av maskerade män patrullerar gatorna och ”undersöker” dokumenten hos de som fångas in. Dessutom har hjälp- och biståndsarbetare fått dödshot, och även ett antal reportrar har våldsamt attackerats. 
De senaste dagarna har de lokala högerextrema grupperna fått sällskap av tyska nynazister, som har kommit till Grekland för att ”hålla flyktingarna borta från Europa”. 
I Lesbos har de attackerat antifascister och sagt att ”ni ska få samma som ni fick i Kalavryta”! Kalavryta är en grekisk by där nazisternas ockupationsarmé under andra världskriget genomförde den största massakern av obeväpnade.

Människor sätter inte sina liv i fara, ej heller lämnar de allt de har bakom sig, om de inte tvingas till det.

Samtidigt finns det människor som står emot hatet som gror mot flyktingar och ökningen av nationalismen. 
I Lesbos, samma dag som högerextrema grupper filmades när de förhindrade kvinnor och barn från att stiga iland från gummibåten, hjälpte hundratals andra invånare på ön flyktingar att stiga iland och gav dem kläder och mat.
På fastlandsgränsen vid Evros har invånare också gett mat till flyktingar. Protester till stöd för flyktingar och mot den inhumana grekiska regeringspolitiken och EU har också ägt rum, där den största var den 5 mars i Aten där omkring 7 000 deltog. 
Fler protester och demonstrationer planeras av vänstern i Grekland, vilka dessutom har börjat samordnas med varandra.
Naturligtvis ger media bara publicitet till de aktioner som extremhögern gör, samtidigt som de konsekvent kallar folken vid gränserna för ”illegala immigranter”. De försöker på alla sätt odla och framställa att vad som händer är en ”invasion” orkestrerad av den turkiska regeringen. 

Människor sätter inte sina liv i fara, ej heller lämnar de allt de har bakom sig, om de inte tvingas till det. 
Flyktingar existerar på grund av krig plus den fysiska och ekonomiska förödelse som äger rum. Många av de flyktingar som försöker korsa den grekiska gränsen kommer från Syrien, där krig har rasat de senaste tio åren. 
Andra kommer från Afghani­stan, Irak, Kongo med flera, länder med diktaturer eller halvdiktaturer, inbördeskrig, med mera. Så länge krig och militära ingripanden äger rum kommer dessa och den ekonomiska förödelsen som följer oundvikligen att skapa flyktingar.
De imperialistiska makterna – USA, EU, Ryssland, Turkiet med flera – går ut i krig för att stödja diktaturer, exploatera rikedomarna och marknaderna hos mindre länder, för att sälja vapen med mera, men de accepterar inte de flyktingar och migranter som skapas av deras handlingar och politik i sina länder.
Därför inför de än mer inhumana åtgärder. De stänger gränser, de misshandlar och förtrycker flyktingar för att dölja sina egna misslyckanden.

Detta är en ny fas i tragedin av flyktingflödena och också en tid av ökade spänningar i de grekisk-turkiska relationerna. 
Flyktingarna och migranterna, som tvingas fly sina hem för att rädda sina liv, kan inte skuldbeläggas för denna kris, ej heller folket i Grekland och Turkiet. 
Det är Erdoğan, Mitsotakis, EU-etablissemanget och USA:s och Rysslands härskande klass – som är i stark konkurrens över kontrollen av området – som är ansvariga för denna kris och de kan naturligtvis aldrig erbjuda en verklig lösning på problemet. 

Det enda vägen framåt är genom samarbeten och samordnade handlingar från arbetarklassen och de fattiga. 
Den turkiska arbetarklassen som lider under den halvdiktatoriska Erdoğanregimen, den grekiska arbetarklassen som lider under den nyliberala Mitsotakis och memorandan, och de som har visat otrolig solidaritet med flyktingarna 2015-2016 (ett drag som fortfarande är närvarande bland breda skikt av samhället) borde tillsammans med arbetare, fackföreningar och sociala rörelser i hela Europa gå samman och kämpa i solidaritet för ett antal centrala krav:
• Stoppa alla mordiska attacker mot flyktingar som närmar sig den grekiska gränsen på fastlandet och till havs. 
• Upphäv besluten av den grekiska regeringen att frysa flyktingregistreringar och alla asylansökningar i Grekland, snabbrättegångarna och omedelbara utvisningar. 
• Förse utan dröjsmål alla flyktingar som är fångade i den grekisk-turkiska gränsen med mat, kläder, härbärgen och sjukvård.
• Upprätta fler asylkontor så att alla asylärenden kan hanteras snabbt, ge flyktingar legal status och se till att de kan ta sig till de länder de vill till utan hinder.
• Riv upp det rasistiska och omänskliga avtalet mellan Turkiet och EU (samt även Dublinförordningen) så att flyktingar kan söka asyl i alla EU-medlemsländer.
• Tillämpa en proportionell distribution av flyktingar i EU. EU är tillräckligt rikt för att finansiera detta och mer pengar kan fås genom att beskatta de rika, banker och storföretag.
• En sån plan skulle omedelbart avlasta de grekiska öarna som fungerar som fängelser utan tak för tiotusentals flyktingar och skulle möjliggöra att husera flyktingar under drägliga förhållanden – inte i förvar som det är idag. 
• Alla utländska arméer måste dras tillbaka från Syrien och alla länder i Mellanöstern och Nordafrika.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!