Exit för högerns Macri i Argentina

Macri fick se sig besegrad, en reaktion mot alla de åtstramningar hans regering har ålagt de argentinska massorna (Foto: Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Presidentvalet i Argentina satte punkt för nyliberalen Mauricio Macris styre. Valet vanns av peronisternas Alberto Fernández och expresidenten Cristina Fernández de Kirchner som nu kommer tillbaka vid makten som vicepresident.

Högerns valförlust i Argentina är ett ytterligare slag mot de allt mer pressade och försvagade högerregeringar som styr i andra latinamerikanska länder. Väljarna straffade den högerpolitik som miljonären Macri har bedrivit under sina fyra år vid makten. 

Under Macris tid vid makten har krisen fördjupats i Argentina och mer än var tredje invånare lever nu i fattigdom. Arbetslösheten har ökat och mer än var femte under 30 år är idag arbetslös. Inflationen är en av världens högsta (55 procent) och värdet på landets valuta har stadigt fallit, särskilt mot dollarn. Kapital flyr landet och valutareserven är i det närmaste tom.
I ett desperat försök att hejda kapitalflykten har Argentinas centralbank infört nya hårda valutarestriktioner som innebär att från och med denna vecka får invånarna växla till sig maximalt 200 dollar i månaden.

Förra året fick Argentina det hittills största enskilda krislån som Internationella valutafonden (IMF) någonsin har beviljat ett land. Men det starkt villkorade lånet och dess krav på ännu större nedskärningar förvärrade krisen. Argentina närmar sig nu statsbankrutt. Lånen kan inte betalas.
I valet fick Alberto Fernández omkring 48 procent av rösterna mot dryga 40 procent för den sittande presidenten. Men bara för några månader sedan ledde Fernández med nära 20 procent över Macri. 
Att Fernández och Kirchner gick till val på ett ytterst begränsat program för att ”lugna marknaden” och dämpa förväntningarna om verklig förändring fick avståndet att krympa i takt med att valdagen närmade sig. 
Den nya presidenten kan inte vänta sig någon längre smekmånad. Mycket snart kan massorna på nytt vara ute på gatorna för att kräva att de inte ska få betala för den kris som kapitalismen, finansmarknaden och högerpolitiken orsakar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!