Expressens ”gör USA great again”

I marginalen

USA måste bli ”great again”, säger Donald Trump, och det gör även Expressen i en ledare den 31 oktober. Men det nya starka USA som Expressen drömmer om ska inte ledas av Trump, ”som försvagat USA”,  utan helst av någon annan. Vem sägs inte rakt ut. Vad Expressen önskar mest av allt är USA-imperialismen ska återfå sin gamla makt och särställning i världen, som innan USA:s nederlag i Vietnamkriget i mitten av 1970-talet och alla globala kriser sedan dess.

”Kanske har även vänstern till sist insett att en värld där USA inte längre tar på sig rollen som världspolis är en betydligt farligare plats än en värld där USA dominerar världsordningen. Problemet för vänstern var alltid att USA lade sig i för mycket”, skriver Expressen och det kan inte tolkas som något annat än ett försvar av exempelvis den USA-stödda kuppen i Chile 1973.  
Sant är dock att Trump gjort världen till en allt farligare plats. Och det har skett samtidigt som den svenska regeringen, till Expressens och vapenindustrins lycka, sett till att förbindelserna med USA blivit bättre än någonsin.
Även under Trump har den försvagade USA-imperialismen fortsatt att agera världspolis och talat det ”maktspråk” som Expressen önskar.

Afghanistankriget har fortsatt. Trumpadministrationen har stått bakom kuppförsök i Venezuela samt skickat legosoldater för att avsätta landets folkvalde president, och högerkuppen i Bolivia var made in USA. Vid ett flertal tillfällen har USA och Trump varit ytterst nära att inleda ett militärt krig mot Iran.  Till det ska läggas att på hemmaplan har Trump bedrivit krig mot miljöregler, de demokratiska fri- och rättigheterna samt mot landets arbetare och fattiga.
Det nya kalla krig som Trump startat rymmer också militära hot och krigsrisker samt utgör ett försök från USA-imperialismen att återta sin roll som världsdominant. I Trumpadministrationens politik och handlande har Expressens önskan om att ”att rehabilitera idén om det goda USA och det amerikanska ledarskapet i världen” förverkligats.

Trump måste bort. Absolut. Men med Demokraternas Joe Biden i Vita huset är inga avgörande förändringar att vänta. Även Biden har lovat göra ”America great again” och det varslar om att nya attacker på förtryckta i USA och på andra håll i världen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!