Extrakongress sa nej till medlarbudet

2008-04-02 14:15:11
Tre fjärdedelar av Vårdförbundets extrakongress röstade i helgen nej till det medlarbud som förbundsstyrelsen rekommenderat ett ja till. Därmed närmar sig ett varsel om strejk i landets hetaste avtalsrörelse för sjuksköterskor, barnmorskor, biomed-analytiker och röntgensköterskor.

– Nu kommer vi att fortsätta vår lönekamp och i dagsläget vet vi inte vad det innebär för åtgärder, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund i ett pressmeddelande sedan förbundsstyrelsens rekommendation att anta medlarbudet förkastats.
Kraven på ledningen har trissats upp rejält av ett löneupprop på internet. Det har startats av två sjuksköterskor på Västerås centrallasarett, Fatma Aslan och Rolf Forslund med de finska sjuksköterskornas hot om att säga upp sig som förebild.

Landsomfattande uppror

När detta skrivs (tisdagen den 1 april) har uppropet, precis som de hoppats, på kort tid blivit ett landsomfattande sjukhusuppror.
Hittills har det undertecknats av 9 330 aktiva sjuksköterskor, 4 455 sköterskeelever och 13 469 sympatisörer bland allmänheten:
”Är du student inom vårdyrkena och beredd att flytta utomlands för att få en bättre lön? Arbetar du inom vården och är beredd att säga upp dig om du inte får en bättre lön? Tillhör du allmänheten och vill stödja oss i våran kamp?” är de frågor som de som undertecknarna skriver under på – under en bild av överkryssade änglar.
Direkt utlösande för uppropet från Västerås var beskedet om att landstingsdirektören fått en 50-procentig löneförhöjning, medan sjuksköterskorna erbjudits tre procent.

Svidande kritik

Uppropet riktar också svidande kritik mot tillståndet i vården. ”Efter ständiga nedskärningar har vi kronisk brist på vårdplatser som gör att vi nästan varje dag får arbeta i en otroligt stressig miljö med konstanta överbeläggningar. Patienterna får inte plats i salarna, utan blir liggandes i korridoren… Detta leder självklart till ilska och besvikelse från patienter och deras anhöriga. Det blir oftast vi inom vården som får ta stryk över någonting som står helt utanför vår makt…”
Höjd ingångslön från 18 000 till 23 000 och 5 000 kronor i höjd månadslön för alla, följt av fortsatta lyft på 5 procent per år, lyder kraven. ”Stridsviljan är maximal och vi vet att vi har Sveriges folk bakom oss”, förklaras det.
Precis som i Finland förra året hoppas sjuksköterskorna på att ett hot om massuppsägningar, som daterats till den sista april, ska ta skruv. Det är åtgärder som inte stöds av Vårdförbundet, men som enligt förbundet ändå visar på allvaret i det explosiva lönemissnöjet. Enligt förbundets pressansvarige Tor Enqvist blir det nästa veckas inkallade förbundsråd som får ta ställning till vilka åtgärder som vidtas.
Alla förhoppningar om stöd av lokala politiker för en god löneutveckling baserad på individuell lönesättning har kommit på skam. Nu krävs det i stället både höjda ingångslöner och lönenivåer i ett starkare centralt avtal.
Vårdförbundet har krävt en lönehöjning med 14 procent per år, vilket skulle höja månadslönen med i snitt 1 700 kronor per månad varje år, samt en höjning av ingångslönen till lägst 22 000 kronor. Medlemmarna är uppenbart beredda att strejka för mer än så.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!