Extremhögerns dödliga terror

av Offensivs redaktion

Solidaritetsmanifestation i Göteborg för offren i Nya Zeeland (foto: Sarah Elbana).

Den 15 mars gick en tungt beväpnad rasist till angrepp mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Mitt under fredagsbönen öppnade han eld. Femtio personer dödades och lika många skadades. På Facebook livesände terroristen massmorden på moskébesökare. Strax innan attacken hade han skickat ut ett dryga 70 sidor långt ”manifest” där rasistiskt hat blandas med hyllningar till massmördare och ”raskrigare” .

Enligt polisen är den gripne Brenton Tarrant från Australien ensam gärningsman. I sitt ”manifest” skriver den rasistiska massmördaren att de dödliga attackerna genomförs för att ”visa att så länge den vita mannen finns kommer utlänningar aldrig tillåtas ta över”. 
Brenton Tarrant skriver också att ”riddaren Anders Breivik” är en stor inspirationskälla. Anders Breivik genomförde den 22 juli 2011 det värsta terrordåd som drabbat Norden. Totalt mördades 77 personer, varav 69 urskillningslöst sköts ner när Breivik gick till attack mot det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s sommarläger på ön Utøya. Övriga föll offer för de bombattacker mot regeringskvarteret i Oslo som Breivik genomfört innan han åkte till Utøya för att avrätta unga oskyldiga och försvarslösa samtidigt som han upprepade att ”idag ska ni alla marxister dö”.
Anders Breivik var en fascist som hatade feminister, socialister och invandrare samt det multikulturella samhället. 

Den statliga rasismen och etablissemangets skuldbeläggning av flyktingar göder extremhögern och de fascistiska våldsmakarna. I takt med att den officiella politiken gått till höger och flyktingmurarna blivit både fler och högre har de högerextrema erövrat en allt större plats i det offentliga rummet samtidigt som hatbrotten och de våldsamma rasistattackerna har ökat i antal.
Ensamma ”raskrigare” som Tarrant eller Breivik är sprungna ur den högerextrema, bruna myllan. ”Tarrants nu borttagna Twitterprofil har många likheter med invandrarfientliga och högerextrema The Dingoes”, skrev The Sydney Morning Herald den 15 mars.
Bland Brenton Tarrants förebilder finns inte bara rasistiska massmördare, fascister och terrorister. Även USA:s president Donald Trump får många berömmande ord och ses som ”en symbol för de vitas pånyttfödda identitet”. 

I såväl Brenton Tarrants eget hemland Australien, där regeringarna långt in på 1900-talet bedrev en Vitt Australien-politik, som i Nya Zeeland har regeringarna inte varit främmande för att skylla problemen på flyktingar. I båda dessa länder finns också stora högerpopulistiska och islamofobiska partier – One Nation i Australien och New Zealand First, ett parti som ingår i regeringen. 
Vid sidan av dessa partier finns, särskilt i Australien, en extremhöger som mycket snabbt gav sitt gillande till massmorden i Christchurch, eller som likt den rasistiska parlamentsledamoten Fraser Anning (han sitter i Australiens senat) skyllde morden på offren och hävdade att orsaken var att ”Nya Zeeland tagit emot muslimska flyktingar”. Muslimerna utgör mindre än 1 procent av Nya Zeelands befolkning och landet har i global jämförelse tagit emot väldigt få flyktingar.
Global Terrorism Index 2018, en årlig redogörelse om den globala terrorns omfattning, larmar i sin senaste rapport om det växande hotet, särskilt i västvärlden, från terrorattacker utförda av högerextrema grupper eller individer. Det är ett hot som staten och de styrande överslätar och negligerar.
”År 2018 kunde varje enskilt extremistmord – från Pittsburg till Parkland – kopplas till högerextremister”, konstaterar ADL:s Center on Extremism i sin senaste årsrapport. Sedan 2008 har närmare 400 människor i USA fallit offer för de högerextremas vit makts-terror. 
I Sverige har nazister och rasister mördat över 40 människor sedan början av 1980-talet. 
I skydd av myndigheternas rasism, skuldbeläggning av offren på grund av deras invandrarbakgrund samt säkerhetstjänstens och polisens politiskt motiverade ovilja att koppla brotten till högerextrema kunde den tyska nazistiska terrorcellen NSU under mer än tio års tid mörda sammanlagt tio personer, utföra sprängattentat och råna banker.

Rasisternas terror liksom religiösa fundamentalistiska gruppers/individers terrorattacker syftar till att sprida skräck och skapa splittring. Förutom våldet och ett totalt förakt för människoliv har alla dessa terrorister det gemensamt att de hatar demokrati och öppenhet samt hyser ett särskilt starkt hat mot  feminism och socialism.
Rasism och terrorism är en följd av kapitalismens återvändsgränd och förfall och kan bara bekämpas av en socialistisk massrörelse som förenar arbetare och fattiga i en kamp för skapa en jämlik värld fri från allt förtryck och våld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!