Extremvärme det nya normala?

Katastrofala värmeböljor, som leder till stora skogsbränder och värmerelaterade dödsfall, är på väg att bli det nya normala i allt fler delar av världen (Foto: Avi Farber / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Klockan klämtar för klimatet. Det blir gång på gång övertydligt i larmrapporter, men framför allt i den konkreta verkligheten. Kanada har haft värmerekord på nära 50 grader, en livsfarlig värme – detta är exempel på det ”nya normala” om ingen dramatisk omställning genomförs.

I utkastet till FN:s nya klimatrapport, som beräknas bli färdigställd nästa år, beskriver de hur den globala uppvärmningens effekter redan är här och dessutom är irreversibla. Människors liv är i allt större fara av torka, svält och sjukdomar till följd av den globala uppvärmningen.
Den negativa påverkan på planeten kommer att bli bestående om inte den globala uppvärmningen snabbt begränsas, och rapporten har några viktiga slutsatser.
Bland annat har skördarna redan minskat med 10 procent; områden drabbade av insektsburna sjukdomar som denguefeber och malaria blir fler; den extrema värmen kommer innebära att 250 arbetsdagar per år går förlorade år 2100 i Afrika och delar av Central- och Sydamerika; och klimatrelaterade fall av plötslig matbrist kommer att bli ännu vanligare.

Utöver det kommer extrema väderfenomen att bli allt vanligare, som dessutom ökar bristen på land och färsk­vatten. Havets djurarter är starkt hotade – utrotningstakten beräknas vara otroliga 1,000 gånger högre än för 70 år sedan!
Den av kapitalismen skapade klimatkatastrofen slår särskilt hårt mot de fattigaste och sårbaraste länderna (extremvärme, höjda havsnivåer, vattenbrist etc), men det kommer även att drabba de rikare västländerna. Men även där är naturligtvis skillnaderna stora och växande mellan arbetarklassen och den styrande eliten i att undkomma effekterna, precis som skillnaderna är stora och växande på alla plan: inkomst, möjligheter, makt, inflytande med mera. 
Rapporten pekar också på att varje procent spelar en avgörande roll, eftersom hotet mot mänsklig hälsa, arter och hela ekosystem är betydligt mindre om uppvärmningen begränsas till 1,5 grader jämfört med exempelvis 2 grader.

Nordamerika har haft en livsfarlig värmebölja den senaste tiden – i förra veckan uppmättes en temperatur på 49,5 grader i kanadensiska Lytton, och till CBC den 29 juni sa meteorologen på Kanadas vädermyndighet, Armel Castellan, att:
– Det finns verkligen inga superlativ som räcker till för det här. Vi är helt förbryllade över hur stora de här rekorden är.
Samma myndighet har i flera provinser utfärdat varningar om ”en långvarig, farlig och historisk värmebölja kommer att fortsätta under veckan”.

Det rapporteras om att över 500 personer kan ha dött i de bränder som har rasat i British Columbia, provins i västra Kanada, under föregående vecka. Flera har uppgett att det ”gör ont att andas” på grund av värmen, och till kanadensiska The Globe & Mail uppger Dennis Higgs, boende i Lytton, att:
– Jag öppnade dörren för att se vad som försiggick, och det enda jag kunde se var ett enormt moln av svart rök som närmade sig. Glödbitarna föll ner som eldbollar. Jag har blåsor på armarna från hettan.
ISA i Kanada, Socialist Alternative, beskriver det som en ”helvetisk värmebölja” som har överrumplat räddningstjänsten, som är överstressade och utmattade, samtidigt som ”sjukvårdssystemet har kollapsat”. Det beror framför allt på många år av underfinansiering och underbemanning, utfört av det styrande högerpartiet Liberalerna.

Även delar av Europa har haft ovanligt höga temperaturer: Serbien och Nordmakedonien har haft temperaturer på över 35 grader, så även Moskva. Tidigare rapporter har varnat för ett ”helvete på jorden” under sommarmånaderna i bland annat Mellanöstern om utvecklingen fortsätter som idag.
Och när Världsmeteorologiska organisationen WMO pratar med klimatforskaren Nikos Christidis slår denne fast att:
– Utan de klimatförändringar vi människor bidragit med hade det varit nästan omöjligt att nå de här temperaturerna.

”Vi människor” ska bytas ut till ”kapitalismen”, eftersom det är den helt maniska jakten på ökade profiter och nya marknader som bokstavligt talat eldar på uppvärmningen. Stater, storbolag och näringslivet sitter i samma båt och i samma hav vars höjda nivåer dränker mänskligheten.
Vi har inte råd att vänta. Mobiliseringarna till klimattoppmötet COP26 i Glasgow i början av november måste bli omfattande. ISA kommer organisera protester och föra fram ett socialistiskt program som kan ta oss ur den kapitalistiska mardrömmen vi alla genomlever, för en socialistisk värld i frihet och harmoni.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!