Fackeltåg i Östergötland

2006-11-08 14:11:30
Östergötland blir först ut med att organisera stora a-kasseprotester. Den 16 november anordnar de fackliga organisationerna fackeltåg i både Norrköping, Linköping och Motala.

Intiativet togs av Kommunal, men nu tycks hela fackföreningsrörelsen haka på.
Eva Fornefors, som är ombudsman i Kommunal och spindeln i nätet, tror på massiva demonstrationer:

Hela LO-distriktet deltar

– Både Byggnads, IF Metall och Handels har hakat på med kraftig information till medlemmarna. Och LO-distriktet är medarrangör.
Även SKTF, Vårdförbundet och lärarförbunden i TCO tros delta.
– Det är medlemmarna själva som har tryckt på, vi vet att det finns ett väldigt missnöje. De accepterar inte det här förslaget från alliansen. Och nu får vi se om Fredrik Reinfeldt är den lyssnande person han sade sig vilja bli som statsminister, säger Eva Fornefors.

Utmanar hela landet

Eva Förnefors utmanar också kommunalare i hela landet att vakna och ta initiativ till liknande aktioner.
– Jag ska vara fräck och göra ett utskick där jag utmanar avdelningarna i hela landet på att göra den största manifestationen, har hon redan uttalat i tidningen Kommunalarbetaren.
Till Kommunals sektion i Motala, som skickat ut namnlistor i a-kassefrågan till kommunalare i hela landet, ramlar det också in ifyllda namnlistor från hela landet varje dag.

Till Stockholm

Hur facken i Östergötland ska kunna delta i LO:s samordnade manifestation i Stockholm den 14 december vet hon inte ännu.
– Vi har inte kommit så långt. Många arbetar ju, så det blir inte så lätt att ta sig till Stockholm, men det är självklart att vi deltar i den mån det går.

Skulle inte en politisk strejk göra ett väldigt deltagande möjligt?
– Ja, men vi har inte tänkt den tanken. Det är ju något som måste vara förankrat på förbundet, säger Eva Fornefors.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!