Facken måste vara beredda att ta till stridsåtgärder

Thomas Nilsson, Pappers avd 11 i Grycksbo, manar till politisk strejk.

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Kollapsen för LAS-förhandlingarna har över en natt förändrat den politiska situationen. Hur påverkas avtalsrörelsen? Hur kan kampen för att försvara anställningstryggheten gå vidare nu? Offensiv har pratat med några fackligt förtroendevalda, vars fackklubar i våras skrev under budkavlen från IF Metall på Volvo i Umeå om att försvara turordningsreglerna i LAS.

Anders Sjöberg, fackklubbsordförande för IF Metall på Gestamp Hardtech i Luleå:
– Ingen från fackligt håll tycker att LAS behöver försämras mer. Det är bara svammel med talet om att ”modernisera”, det är inget fel på lagstiftningen. Förslagen om försämringar kommer underminera vår möjlighet att verka.
– Vad gäller omställning behöver samhället ha resurser att hjälpa till med omskolning om jobbet upphört för att företaget lagts ner, reducerat personal eftersom efterfrågan minskat, etc. Att hitta lösningar kring detta är helt rätt men att försämra LAS och göra det lättare att säga upp folk är helt fel väg. Det måste finnas en trygghet i anställningen, det har vi väl ändå lärt oss. 
– Jag hoppas att LO visar musklerna nu, det är det som behövs.

Thomas Nilsson, ordförande Pappers avd 11 i Grycksbo:
– Vi i Pappers menar att vår trygghet aldrig kan vara valuta i en förhandling. Det finns många vägar att försvara anställningstryggheten på. Man kan kräva förbättringar i avtalsförhandlingarna – vi har till exempel inte allmän visstidsanställning i vårt kollektivavtal. Pappers har sagt att om andra vill driva det, till exempel Kommunal, är vi beredda av vidta sympatiåtgärder.
– Att påverka politikerna är ju svårare. Personligen står jag helt och fullt bakom kravet på politisk strejk om regeringen går vidare med lagstiftning. Frågan var uppe på Pappers förbundskongress för två år sedan och avslogs med nöd och näppe. Nu är läget ännu mer brännande. 
– Jag tror nog att när medlemmarna konkret ser vad som står på spel kan de vara beredda på till exempel en endags politisk strejk som påtryckning på regeringen.

Kent Sehlstedt, ordförande Hamnarbetarförbundet avd 80 i Holmsund:
– Det finns inte så många sätt att försvara LAS på, jag tror man måste ta till stridsåtgärder. Arbetsgivarna har ju knappt idas gå på förhandlingsmötena, de har ju regeringens förslag att gå på. Så jag tror man måste strejka, för som det ser ut idag kommer varken arbetsgivarna eller regeringen att ge sig.
– När vi fick LAS var det ju för att arbetare före oss strejkade till sig det. Jag tror det kommer att krävas samma för att behålla anställningstryggheten som idag försvagad. Utan trygghet kommer ingen våga vara med i facket – vad blir det kvar då?  
– Det här är en jättefråga! Vi måste prata ihop oss och få med hela arbetarrörelsen att agera tillsammans, annars blir vi överkörda.


”Svara med politisk strejk”

”Nästa hot mot arbetsrätten är regeringens utredningsförslag, den så kallade Toijer-utredningen. Den samlade fackföreningsrörelsen sågade förslaget när det presenterades. Nu måste det bli facklig verkstad, att gå från ord till handling. Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen förväntar vi oss att hela arbetarrörelsen ställer sig på rätt sida. IF Metallklubben reser nu en fråga: Är inte en politisk strejk en aktuell kampmetod om riksdagen tänker ta beslut som undergräver arbetsrätt och anställningstrygghet?
Vi menar att fackföreningsrörelsen kan och ska utlysa en sådan vid allvarliga hot om lagstiftning med udden riktad mot löntagarna. Vid sådana angrepp kan vi inte stå handfallna och lamslagna.”
Det skriver styrelsen för IF Metallklubben Volvo Lastvagnar Umeå i ett uttalande den 1 oktober.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!