”Facket – en antirastisk organisation”

2006-10-04 13:53:27
Offensiv har pratat med Jannis Konstantis, vice ordförande för Seko klubb 119, om hur facken kan bekämpa rasismen och rasistiska partier som sverigedemokraterna.

Seko klubb 119 är en av få fackklubbar som deltagit i olika antirasistiska kampanjer och manifestationer.

Varför är fackets antirasistiska arbete så viktigt?
– Facket måste för det första präglas av solidaritet oavsett etnisk tillhörighet, alla medlemmar måste hålla front mot nazistiska och rasistiska krafter. Facket är ju, för det andra, en i grunden antirasistisk organisation, på grund av att man vill förändra relationen mellan arbete och kapital. Som Marx sa: ”Proletärer i alla länder förena eder”.

Hur bemöter man främlingsfientliga argument?
– Man ska komma ihåg att de är en del av den klassiska söndra- och härskataktiken, och den är ju inte något nytt, den tar olika former i olika tidsepoker.
– Enda lösningen är en förenad arbetarklass, inte bara ifråga om dagsaktuella frågor, utan en verklig arbetarpolitik.

Vilka metoder använder facket i kampen mot rasism?
– Massmobiliseringar, upplysningskampanjer, att svara på det hot mot arbetarklassen det innebär och reagera på varje angrepp på arbetsplatser och i bostadsområden. Kampen måste föras underifrån.

Finns det något sådant arbete inom Seko idag?
– Det finns ett par klubbar som jobbar med det här – jag är inte nöjd, man skulle kunna göra mycket mer, särskilt om man ser på andra länder i Europa.
När man läser Sekos handlingsprogram är det mycket tal om nätverksskapande och kunskapsspridning – inte så mycket om kamp.
– Det hänger ju samman med samförståndspolitiken i Sverige, att samtala och inte störa.
– Seko 119 har deltagit i och mobiliserat inför antirasistiska demonstrationer.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!