Facklig coronavarning för sommarträngsel i tunnelbanan

Färre avgångar leder till mer trängsel och ökad smittspridning, spår Seko (Foto: Natalia Medina).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Fackföreningen Sekos tunnelbaneklubb varnar i ett skarpt uttalande för att SL:s planerade sommartidtabell från midsommar med nästan halverad trafik och korta tåg kommer att leda till en trängsel som kan få katastrofala konsekvenser för både kollegors och trafikanters hälsa. 

Sekoklubbens ordförande Giannis Konstantis ger inte mycket för SL:s antydan om att man kanske förstärker trafiken något jämfört med vanlig sommartidtabell. Då coronaviruset tvingar många fler att stanna hemma lär inte detta räcka.
– Vi ser det som en otrolig dubbelmoral att SL på skyltarna i tunnelbanan uppmanar resenärerna att undvika trängsel på grund av coronaviruset, samtidigt som de själva tänker minska trafiken. Om trängseln efter midsommar blir stor är våra skyddsombud beredda att vidta alla åtgärder som behövs för att säkerställa våra kollegors hälsa och liv, säger Giannis Konstantis till Offensiv.

SL och regionpolitikerna har enligt Seko klubb 111 inte lärt sig något från våren då de minskade trafiken på bussar och lokalbanor, vilket ledde till ökad trängsel där. Inte minst på Järva rapporterades, som till exempel Norra Järva Stadsdelsråd har återgett, om sanslös trängsel på vissa bussar i rusningstrafiken, något som till sist har åtgärdats. Det är misstag som Sekoklubben inte vill tillåta en upprepning av.
Om inte SL reagerar på varningen kan det mycket väl bli fråga om skyddsstopp av trafiken. ”Vi kommer inte bara stå och se på när detta händer. Vi säger till alla ansvariga: SÄG INTE ATT NI INTE VISSTE DET!”, avslutas klubbens uttalande.

Att varningen engagerar visas av att ett inlägg på Norra Järva Stadsdelsråds sida på Facebook med uppmaning till stöd för tunnelbaneklubbens uttalande redan efter några timmar hade nått 15 150 personer, med 2 833 interaktioner och 124 delningar. 
Som stadsdelsrådet skriver är ”planerad sommarträngsel i t-banan inte bara ett coronahot mot personalen, utan också mot de många i våra förorter som inte har bil och måste använda kollektivtrafiken”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!