Facklig demonstration till stöd för den feministiska kampen i Iran

Nasrin Eskandari: ”Stäng Irans ambassad i Stockholm”. Foto: Elin Gauffin

Den 27 oktober hölls en facklig demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm till stöd för den feministiska revolutionen i Iran. Det var Kommunal, Vision, Fackförbundet ST, SSR, Seko och Vårdförbundet som samlades.
Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal, nämnde i sitt tal de många arbetarstrejker i Iran till stöd för det hon benämnde som revolutionen –kvinnor och ungdomars demonstrationer mot slöjtvånget, kvinnoförtrycket och den islamistiska diktaturen.
Ragnegård menade att det varit många demonstrationer till stöd för Iran, men att det nu är dags för fackföreningarnas demonstration, och passade också på att kritisera högerregeringen som inte fördömer regimens våld. Sophia Godau från Vårdförbundet tog bland annat upp om hur de som yrkesverksamma jobbar inom vård och omsorg med genusfrågor och att det därför är en självklarhet att stödja den feministiska kampen i Iran.

Bland de 500 som deltog i demonstrationen fanns Nasrin Eskandari:

Var jobbar du? Är ni många från er arbetsplats?
– Jag jobbar som undersköterska på Mälarbacken som är ett äldreboende i Bromma. Vi är en grupp arbetare som gått hit gemensamt, vi är flera med rötter i Iran där och diskuterar varje dag vad som händer.

Kan du följa med bra trots bristen på internet?
– Jag följer tätt på instagram och twitter. Min syster är där. Idag var det en ny stor sorgemanifestation 40 dagar efter att ytterligare en tjej våldtogs och dödades.

Kan kampen i Iran få igång kampen här? Sverige har ju en regering som kan komma att försöka utvisa många av oss som står här idag, tillbaka till diktaturen.
– Ja. Jag är så besviken på Nobelfesten som bjöd in den iranska ambassaden. Den borde ju stängas. ■

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!