Facklig seger mot Gate gourmets avtalsshopping

Gate gourmet tvingas betala tio miljoner kronor till 62 före detta anställda (Foto: jshyun / Flickr CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Tio miljoner kronor! Det får de 62 före detta anställda vid det globala cateringbolaget Gate gourmet dela på som en del av förlikningen mellan Transportarbetareförbundet och bolaget.

Det var i svallvågorna av pandemin under hösten 2020 som Gate gourmet i samband med omorganisation sade upp 62 anställda, som jobbade under Transports avtal och bytte till Hotell och Restaurangfackets (HRF) avtal för sina anställda på svenska flygplatser. Eftersom HRFs avtal betydde flera tusen kronor i lönesänkning, fler timmar och sämre villkor var redan det ett stort övertramp. Att företaget dessutom inte följde turordningsreglerna gör inte saken mycket bättre.
Transport valde efter misslyckade förhandlingar att lämna in ärendet till Arbetsdomstolen (AD) och krävde 21,7 miljoner kronor i skadestånd för de drabbade arbetarna samt att de skulle få tillbaka sina ursprungliga jobb.

In i det sista fortsatte förhandlingarna och fem dagar innan AD skulle lyfta frågan nåddes en överenskommelse. 
Det blev ingen ogiltigförklaring av uppsägningarna och 21,7 miljoner kronor blev tio, men det är ändå en ovanligt stor facklig seger. 
På Transports hemsida skriver företrädare för förbundet att de ser uppgörelsen som en ”viktig facklig seger (…) Den visar värdet av att vara med i facket och styrkan hos Transportarbetareförbundet.”
Efter en period av lugn på svensk arbetsmarknad trots de allt hårdare villkoren, dåliga avtal och hårda attacker från staten och näringslivet kanske detta kan vara ett av tecken på att det börjar blåsa en annan vind?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!