Farlig arbetsmiljö dödar

Antalet dödsolyckor på arbetet har ökat från 36 stycken 2019 till 47 stycken 2022, en ökning med 30 procent (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Förra året krävde arbetsplatsolyckor 47 anställdas liv. Mycket sällan fälls företaget där den anställde jobbade och förolyckades för brott enligt arbetsmiljölagen.

Mellan 2015 och 2019 ledde endast 15 procent av 229 förundersökningar till åtal. Mellan 2015 och första halvåret 2020 fastställdes 45 domar i tings- eller hovrätten. Utöver det ledde fyra dödsolyckor till strafföreläggande.
I 42 procent av fallen blev det frikännande och i en tredjedel av fallen dömdes varken en enskild person eller företaget för dödsolyckan, enligt statistik som tidningen Dagens Arbete har tagit del av.
Samma statistik visar också att antalet dödsolyckor på arbetet har ökat från 36 stycken 2019 till 47 stycken 2022, en ökning med 30 procent!

Arbetarklassen har sedan dess födelse och organisering kämpat inte bara för högre löner, semester, rätten att organisera sig och att strejka, utan också för en säker arbetsmiljö.
Många av de olyckor som sker varje år sker på grund av att arbetsgivarna sätter profiten före säkerheten för de anställda. Vinsten blir viktigare än arbetarnas säkerhet och hälsa.
Det finns många skrämmande exempel på olyckor där arbetare har fått betala med sina liv på grund av arbetsgivarnas nonchalerande av säkerheten. Sprängolyckor i gruvor i Malmfälten, BT-Kemi-skandalen i Teckomatorp där arbetarna fick hantera farligt gift utan skyddsutrustning, bristande eller obefintlig skyddsutrustning för anställda inom äldrevården och sjukvården under coronapandemin, med mera.
Risken att arbetsskadorna ökar med större risk för dödsolyckor ökar i samma takt som nedskärningar, besparingar och personalbrist ökar. Den ökade stressen för de anställda är ytterligare en riskfaktor som kan leda till allvarliga olyckor.

Vinsten blir viktigare än arbetarnas säkerhet och hälsa.

Arbetsgivarna vill naturligtvis inte att de anställda ska få ökat inflytande över sin arbetsmiljö. Flera av högerpartierna vill tillsammans med arbetsgivarna minska skyddsombudens makt. Arbetsmiljöverket vill att skyddsombud ska fråntas rätten att företräda enskilda arbetare vid arbetsanpassning.
Vidare vill arbetsgivarna att de lokala skyddsombuden ska fråntas rätten att stänga en arbetsplats på grund av bristfällig arbetsmiljö som kan leda till arbetsolycksfall.

Trenden att allt fler dör eller skadas i arbetet måste vändas. Ingen ska riskera att dö eller allvarligt skada sig på grund av att arbetsgivaren struntar i de anställdas liv och hälsa. Facken måste ta kamp för att de anställda ska ta demokratisk kontroll över arbetsplatserna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!