Farsta sluter upp mot våldet efter skjutningar

Fackeltåg i Farsta, Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Oktobermörkret trängdes för en stund undan av skenet från de varma eldkloten i en kedja genom Farsta. Föräldrar, syskon, lärare och grannar lyste upp en slinga när ungdomar från FOC Farsta Fotboll lämnade Farsta IP lördag natt efter sin fotbollsträning.

Fackelkedjan hölls på initiativ från klubben för att visa ungdomarna stöd och skapa trygghet efter en skjutning i området där en 40-åring avled och en 16-åring aktiv i FOC skadades.

Annelie Lundh.

Annelie Lundh står bredvid sin man med en fackla höjd ovanför huvudet. Hon är lärare på Adolf Fredriks musikklasser i Farsta grundskola och även mamma och boende i Farsta. 
– Jag är här för att försöka bidra med att göra Farsta tryggt. Vi har bott här i 10 år och märker att det är mer och mer problem. Vi vågar inte släppa ut vår son så sent på kvällarna längre.
– Jag blev förskräckt när jag hörde vad som hade hänt, det är oskyldiga som drabbas. Det är ungdomar utan konsekvenstänk som dras in i kriminalitet. Om man dras med och blir en lakej och försöker få status och makt, då fattar man inte att det kan få oanade konsekvenser. Det behövs större vuxennärvaro, fler föräldrar och vi i skolan har också stort ansvar. Det måste bli mer diskussion. Det går mycket rykten nu i skolan. Det är klart att ungdomarna blir oroliga. Känner man någon som känner någon då blir det ju tufft.

Nael Tedla & Asmait Teclai.

Asmait Teclai går tillsammans med Nael Tedla för att ansluta sig till fackelkedjan. Hon har med sig två barn till.
– Vi är här för att visa att vi är emot allt det som händer, vi måste stoppa våldet. Ungdomarna ska inte behöva känna sig rädda. Friheten vinner.

Elin Svensson.

Elin Svensson står nära Farsta IP tillsammans med sin dotter.
– Jag läste i tidningen att det skulle vara och ville bidra tillsammans med min dotter.
– Det ska inte vara så här. Det är helt sjukt hur det har blivit, hur det går neråt i åldrarna. Det känns fruktansvärt, jag har en tjej till i tonåren. Man känner sig maktlös. Hemma pratar vi ofta om hur det ser ut. Det är svårt. Alla är helt uppgivna och vet inte vad man ska göra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!