Fas 2 i ombildningsmotståndet

Sebastian Olsson kämpar mot ombildningsförsöken i Grimsta (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu går ombildningskampen i Stockholm in i fas 2. Nu har 43 bostadsrättsföreningar lämnat in intresseanmälningar. Men det betyder inte att 50 procent av hyresgästerna i dessa fastigheter har anmält intresse för ombildning.

I till exempel Grimsta hade två jätteföreningar på sammanlagt 800 lägenheter fuskat och lämnat in intresseanmälningar, trots att de inte hade 50 procent. I andra föreningar har de boende fått ingen eller felaktig information och bara skrivit på för att få reda på ett pris. 
Nu samlas det lokala motståndet; även efter en inlämnad intresseanmälan finns det stora möjligheter att stoppa en ombildning. 

När Nätverket Rädda Hyresrätterna hade nätverksmöte den 18 januari gick vi igenom vad som nu väntar i fas 2. Att det är viktigt att organiseringen sker kvartersvis eftersom nejsidan behöver hålla koll på hur många nejröster man har. 
Det görs genom främst dörr­knack och vid andra tillfällen då hyresgäster pratar med varandra och de antingen fyller i en blankett för nej till ombildning eller blanketten ”Återkallande av intresseanmälan”. Det kan bara bli ett ja till ombildning om minst 67 procent av förstahandshyresgästerna (en röst per lägenhet) röstar ja på en köpstämma.
Efter att en besiktning av fas­tigheten är gjord kommer Stadshus AB att komma med ett pris som gäller i sex månader. Många som har skrivit på har lurats att fastigheten ska säljas för 70 procent av marknadsvärdet som så gjordes för tio år sedan, men det är fel; det är marknadspris som gäller. 
Bostadsrättsföreningen måste därefter upprätta en ekonomisk plan och dela ut till alla boende. Nejsidan behöver göra en kritisk granskning av planen som kommer alla till del. Avslöja glädjekalkylen så som för låga räntor, för lite och för lågt räknat på underhåll, renoveringar, sociala åtaganden och mycket mer. Läs mer på raddahyresratterna.se. 

På nätverksmötet berättade Rasmus Klockljung från Hässelby/Grimsta mot ombildning om läget och om hur han har fört talan mot ombildning bland annat i lokaltidningen och tidigare i lokal-tv och SvD. Både i Kvicksilvret med 371 lägenheter och Guldet med 410 lägenheter har nätverket delat ut ”Återkallelse av intresseanmälan” och fått in över 20 sådana totalt. 
Det avslöjades sen att bostadsrättsföreningarna antingen har ljugit eller inte kan räkna ut vad som är 50 procent. Nu är Kvicksilvret och Guldet räddat och förblir kommunala hyresrätter.
Sebastian Olsson informerade om kommande kamp mot marknadshyror som nu även Stockholms Hyresgästförening har ställt sig bakom (läs mer här).
Information var bara första delen av vårt möte. Andra halvan ägnades åt konkret dörrknack. Därmed fick Uranet information i dörrarna för första gången, och i Tungstenen sattes en lokalgrupp upp, en plan för verksamheten gjordes samt att ett stort antal underskrifter samlades in för ett nej. Utsikterna att stoppa ombildningen av Tungstenen ser mycket goda ut.

De blågröna politikerna som styr stadshuset beslöt att ombildningar bara får ske om 60 procent av beståndet är hyresrätter och allmännyttan dominerar. Det gjorde att 5 013 lägenheter teoretiskt sett kan ombildas. 
Bara föreningar i fastigheter med 4 344 lägenheter har lämnat intresse (varav minst 800 alltså är underkända). Detta innebär ett bakslag för borgarna. 
Men dessa privatiseringsfanatiker har istället gått vidare med att sälja ut andra byggnader så som förskolor och Vällingby Centrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!