Fas 3 = slaveri

2011-04-06 14:37:15
25 000 arbetslösa befinner sig i fas 3 – en ”praktik” till slaversättning för den arbetslöse men där arbetsgivaren får betalt.

Efter årsskiftet har utnyttjandet av Fas 3-arbetslösa hamnat under medias lupp – när de slavliknande förhållandena blivit allt mer uppenbara. Som NSD:s ledare konstaterar den 15 februari: ”Svensk arbetsmarknadspolitik är på väg att pressa fram ett stort låglöneproletariat”.

Bara i Norrbotten finns 2 400 fas 3-placeringar. Någon statistik som visar på att det leder till fler jobb finns inte, tvärtom.
Tomas Wennberg i Överkalix hade två veckor kvar på sin utbildning i grafisk design, när fas 3 inträdde. Han fick inte slutföra utbildningen utan anvisades istället till sin gamla arbetsgivare. I två år är han anvisad dit, trots att jobbet inte är lämpligt på grund av en knäskada, och att arbetsgivaren uttryckligen sagt att han inte hade någon chans att få ett jobb där. Medan Tomas ersättning sänkts till 65 procent (av tidigare lön) får arbetsgivaren 60 000 kr om året och gratis arbetskraft.

– Redan första dagarna förstod jag att jag skulle täcka upp för dem som hade semester. Jag frågade också min kontaktperson hos arbetsgivaren om det var meningen att jag skulle täcka upp och han svarade ja, berättade Tomas i Norrbottens-Kuriren den 23 mars.
När han protesterade blev han avstängd från ersättning.
För arbetsgivarna är fas 3 bingo. 5 000 kr per månad per praktikant får anordnaren.
Vilka privata företag som är anordnare är hemligt, men statistiken visar att miljontals skattekronor rullar ut från arbets- förmedlingen. I Norrbotten har 40 miljoner kronor betalats ut från april 2009 till december 2010, varav 27 miljoner gick till privata företag. Det finns företag vars enda verksamhet är att ta emot fas 3 arbetslösa.

Ett exempel är Prio1, där VD och en av ägarna är moderaten Sara Andersson. Företaget har knappt några anställda utan tar bara in ”fas 3:are” för att driva sina secondhandbutiker. Enligt tidningen Arbetaren har de i Norrköping 83 fas 3-anvisade vilket ger en inkomst på 415 000 kronor i månaden, utöver det gratis arbete som utförs vid försäljningen av de begagnade varor som människor skänker till verksamheten. Sammanlagt sägs Prio 1 ta in över en miljon kronor per månad på sina Fas 3:are. Snacka om att göra pengar på andras elände!

Oppositionen har försökt vinna poäng på regeringens politik och pekar helt riktigt på att långtidsarbetslösheten inte minskat utan snarare befästs. Idag är en av tre arbetslösa långtidsarbetslösa. Men egna lösningarna finns inte:
Även om den socialdemokratiska föregångaren till fas 3, de så kallade plusjobben, var bättre löste de inte problemen. För att verkligen bekämpa arbetslösheten behövs ett socialistiskt program med riktiga avtalsenliga jobb genom offentliga satsningar både på vård och skola men också investeringar i t ex klimatomställning av transporter, energiproduktion, bostäder.
Fas 3 är ytterligare ett av regeringens verktyg för att angripa kollektivavtalade villkor och dumpa lönerna. Fas 3:arnas villkor är en viktig facklig stridsfråga, där beslutsam strid från fackens sida mot både regeringen och exploaterande arbetsgivare skulle få ett överväld- igande stöd.
Det är dags att slå tillbaka och skicka slavvillkoren tillbaka till historiens skräphög.

Jonas Brännberg
Kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå

 Fakta ▼

  • Fas 3 av arbetslöshetsprogrammet ”Jobb- och utvecklingsgarantin (JUG)” drabbar dem som varit inskrivna i JUG i mer än 450 dagar eller vars a-kassedagar tagit slut.
  • Fas 3 innebär ”samhällsnyttigt arbete” som ska ”skaffa dig erfarenheter, meriter och färska referenser” utan att göra ”ordinarie arbetsuppgifter”. 
  • Ersättningen varierar från max drygt 9 000 kr/mån före skatt till drygt 3 000 kr/mån före skatt. Detta gäller dock bara om du innan JUG varit kvalificerad för a-kassa eller uppfyllt arbetsvillkoret. Annars får du ingen ersättning och får helt förlita dig på eventuellt försörjningsstöd. 
  • Kollektivavtalade skydd gäller förstås inte heller.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!