Fasansfull förstörelse i Gaza efter kriget

2009-01-28 15:48:49
Återuppbyggnaden av Gaza går långsamt och tusentals människor är skadade.

Tiotusentals hus har förstörts och runt 100 000 personer har blivit hemlösa. Enligt nyhetskanalen Al Jazeera den 18 januari är minst 55 000 av des­sa barn.

Bomber som ännu inte detonerat, så kallade blindgångare, är ett ständigt hot.
Den 20 januari dödades två barn av en blindgångare. Enligt Pierre Krähenbuhl, operativ chef för Internationella Rödakorskommittén, är problemet med bomber som ännu inte detonerat akut med tanke på att Gazaremsan är ett av världens mest tätbefolkade områden. Dessa blind- gångare gör återuppbyggnaden svårare och farligare.
Ekonomiskt-socialt hade den pale-stinska befolkningen det svårt redan innan kriget till följd av Israels och imperialismens blockad.
Israels krig slog helt sönder det som fanns kvar av ekonomin och infrastrukturen. Trots det försöker den palestinska befolkningen gå tillbaka till någon form av vardagsrutiner ef­ter den förstörelse som präglat Gazaremsan under den 22 dagar långa isra- eliska offensiven.

Skolorna öppnade igen den 24 januari och på grund av att så många skolor bombats är klasserna överfulla. Varje skola har en socialarbetare och de första dagarna ägnades helt åt samtal, teckning och lekar.
– Jag har aldrig tidigare sett så många traumatiserade människor ef­ter ett krig, och aldrig heller ett krig som detta – direkt riktat mot civilbefolkningen, mot kvinnor och barn ut­an urskillning. Det är en helt ny typ av krigsbrott, som egentligen borde kallas terrorism, säger den jordanska psykiatern Rawya Borno (Dagens Nyheter den 26 januari).

Förstörelsen är stor i Gaza City, men det finns flera andra städer som också har blivit hårt ansatta av den israeliska militären och bomberna. Ett exempel är Beit Lahya. Det går inte att gå några meter utan att se hem, skolor, lagerbyggnader, offentliga hus eller moskéer som har blivit tillplatta­de. Beit Lahya var en stad där det odlades apelsinträd och oliver, men av dessa odlingsfält finns det få spår kvar av.
En av anledningarna till detta var bulldozrarna som kördes in i Gaza för att förstöra hus. Dessa kördes på fälten och träd drogs upp.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!