Fascister till makten i Italien?

Giorgia Meloni, fascistiska Italiens bröders partiledare. Den högerreaktionära koalitionen består av tre partier som har omkring 45 procent i opinionen (Foto: CC0).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Hotet från de blåbruna är inte bara en realitet i Sverige, utan en trend i flera europeiska länder. På söndag den 25 september äger parlamentsval rum i Italien, där en fruktansvärd koalition bestående av öppna fascister leder i opinionsmätningarna.

Det är SD-liknande högerextrema och -nationalistiska Lega, sexisten Berlusconis högerparti Forza Italia och fascistiska Italiens bröder som utgör koalitionen, som nu tillsammans samlar omkring 45 procent av rösterna, enligt Politico.
Italiens bröders motto, ”Gud, nationen och familjen”, återspeglar deras ultrakonservativa linje. Barnbarn till fascisten Mussolini har ställt upp för partiet i lokalval, och de har en avskyvärd syn på flyktingar och invandrare. Bland annat vill de stoppa alla flyktingar från att ta sig till Italien och att EU ska hantera asylärenden i särskilda handläggningscenter utanför EU.
På tal om Mussolini har deras partiledare Giorgia Meloni beskrivit honom som ”en personlighet som måste ramas in i en specifik historisk kontext”. Det är inte direkt någon hemlighet att det fascistiska partiet har starka sympatier för Mussolini.

Aborträtten kan också vara hotad om denna koalition kommer till makten. Såväl Lega som Italiens bröder är emot abort, och regionen Marche som styrs av Italiens bröder har beskrivits som ett ”laboratorium” för deras politik. Där har aborträtten inskränkts till sju veckor, mot nio veckor i resten av landet, och de har förbjudit motsvarande vårdcentraler att erbjuda abortpiller, något som görs i resten av landet.
Rasismen och kvinnoförtrycket går hand i hand hos högerextrema partier, liksom attacker mot hbtq+-personer (de är exempelvis emot ”civilt partnerskap”) och demokratiska rättigheter i namn av att ”skydda Italien” som de påstår.

Och rapporteringen i svenska media har inte alltid varit den bästa, vilket kanske kan vara en anpassning till SD-rasismen (eller bara ren ignorans).
I Sveriges radio häromdagen beskrevs Lega som ”ett invandrarkritiskt parti” – men de vill bland annat utvisa alla romer och vill inte att ”afrikaner ska ta över landet eftersom italienare skaffar för få barn”! Det är ett hot och en varning att rasism och fascism vitmålas på detta sätt.

Spanska Vox, franska Nationella fronten, Ungerns Orbán och Sverigedemokraterna är alla högerextrema, rasistiska, antidemokratiska partier som kan fylla det tomrum som finns när inget verkligt vänsteralternativ finns att tillgå.
När vänsterpartier inte mobiliserar till aktiva kampanjer och motstånd mot den förda högerpolitiken och urvattnar sin antikapitalism till att istället svansa efter socialdemokratiska partier (som i Spanien och Sverige exempelvis) kan högerextrema partier framstå som ”antietablissemang” och vinna röster på det berättigade missnöje som finns med samhällsutvecklingen (som genom de högerextrema blir väldigt missriktad).
Rasism och sexism används av dessa partier för att splittra och ställa arbetarklassen emot varandra, istället för att gå samman och slå uppåt mot de som skapar samhällets nedskärningar, försämringar och attacker: etablissemangets politiker, bankirerna och och storföretagen, samt det kapitalistiska system de alla representerar och skyddar.

I land efter land blir behovet av ett nytt arbetarparti som baserar sig på ett socialistiskt program, som förenar folk i gemensam kamp och aktivt reser motstånd mot högerpolitiken härjningar, bara allt mer akut.
Nationalism är en återvändsgränd, och de internationella samverkande problem och kriser vi genomlever idag – prischocker, krig, klimatkris, stagflation, med mera – kräver internationella lösningar och samarbete. Det krävs internationell socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!