Fastighets till LO-kongressen: ”Kollektivavtal också för papperslösa”

2008-03-05 17:02:57
Inför LO-kongressen 2008 lägger Fastighetsanställdas förbund en motion om kollektivavtal också för papperslösa. Bara inom städbranschen arbetar uppskattningsvis 4 000 personer idag svart för usla löner och helt utan rättigheter.

”Jag jobbar för 50-60 kronor [i timmen], men jag känner de som jobbar för 30-40. Jag kan inte kräva någonting för jag har inga papper.”
Så säger en ung papperslös fönsterputsare från Marocko i en intervju för Rita, ett projekt som har kartlagt papperslösa städares situation.
– Bakgrunden är ju egentligen att vi har en jävligt skum bransch, där det kryllar av kriminella arbetsgivare och inte bara vanligt svartarbete, utan också stora grupper papperslösa, säger Sten-Erik Johansson, som har lett Rita-projektet.
Tillsammans med Papperslösa Stockholm och andra fack inom servicesektorn, Seko, Hotell och restaurang och Handels har Fastighets bildat ett informellt nätverk. Det är oklart hur nätverket ska agera, men Sven-Erik säger att metoder som blockader inte är uteslutna. Däremot betonar han att organiseringen av papperslösa ska ske underifrån:
– Hänga ut arbetsgivare, det kan vi göra. Men samtidigt vill vi vara försiktiga så att vi inte stöter bort papperslösa.

LO vill inte ta strid

I motionen inför LO-kongressen kräver Fastighets att LO tar strid för de papperslösa. LO vill ha en avkriminalisering av dem som arbetar svart och istället skärpa straffen för arbetsgivarna. Däremot avslår man hittills de att-satser där Fastighets begär att LO gemensamt ska utveckla former för att organisera papperslösa. Inte heller vill man ta strid för papperslösas tillgång till sjukvård, vilket allt tyder på att regeringen nu försämrar genom en ny lag om vård för asylsökande och gömda.
Hur formaliteterna kring ett kollektivavtal som omfattar också papperslösa ska lösas kan bli en komplex fråga, men Fastighets och Sven-Erik Johansson menar att man inte kan stänga dörren förrän man har prövat möjligheten:
– Vi menar att det är viktigt att värna kollektivavtalet. Accepterar vi att det ska gå omkring 4 000 människor som är helt utanför vår fackliga hjälp, då har vi också sagt att vi accepterar att man kan dribbla hur man vill med kollektivavtalet.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!