Fastighetsägare vill sko sig på krisen

Protest i Boden mot chockhyreshöjningar i början av året. Nu behövs en upptrappad, större rörelse – i Boden och hela landet (Foto: Offensiv).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Levnadskostnadskrisen fortsätter, likaså attacker på vanligt folk med höga priser jämte nedskärningar. Samtidigt vill fastighetsägarna i Boden elda på krisen med skyhöga hyreshöjningar. Bolaget Lundströms fastigheter, som ifjol låg i topp av landets fastighetsägare som ville ha högst höjningar, har nu sagt upp förhandlingar med Hyresgästföreningen och vill splittra hyresgästerna som kollektiv. Samtidigt pekar hyresgästerna på undermåligt och inställt underhåll.

Lundströms fastigheter i Boden hade extremt höga krav förra året på över 10 procent. Överhuvudtaget låg Boden högt upp på listan bland landets högsta krav från fastighetsägare. Då krävde de privata fastighetsägarna över 10 procent. Företaget Bäckmans höjde senare sitt krav till 20 procent – rena fantasisummor som senare sänktes till 4,1 procent.
Hyresgäster hos Lundströms fastigheter i Boden har nu börjat klaga på fastighetsägarens fulspel inför hyresförhandlingarna inför nästa år. Fastighetsägaren har skickat ut en enkät till hyresgästerna där de tillfrågas om de vill förhandla hyran själva eller låta Hyresgästföreningen (HGF) fortsätta att förhandla. Detta skedde efter att Lundströms redan hade sagt upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen.
Fastighetsägaren skyller på dålig stämning och att det har hårdnat mellan HGF lokalt och Lundströms. Dessutom snyftar ägaren om att denne inte kan genomföra renoveringar såsom att installera tvättmaskiner på grund av att hyreshöjningarna inte täcker kostnaderna. Ägaren förordar såklart i enkäten att hyresgästerna inte ska vända sig till HGF för hjälp med förhandlingen.

Hyresgäster som Offensiv har varit i kontakt med larmar om hur underhåll inte utförs och att ytskikt och vitvaror är gamla och slitna.

Nyligen kom även yrkande på rekordhöjning av hyrorna för 2024, från Fastighetsägarna Mittnord, som talar om sin partsöverenskommelse mellan HGF, Fastighetsägarna och allmännyttan som säger att hyrorna kan öka med uppåt 16 procent, men att företagen väljer att lägga sig på 12 procent på grund av att lönerna inte ökar i samma takt som kostnaderna.
Hyresgästföreningen menar däremot att hyresgästerna inte ska ta allt ansvar och pekar på att många av fastighetsägarna har flera år av god lönsamhet bakom sig med nollränta på det. Lundströms fastigheter är inget undantag, utan har genom hela pandemin gjort allt bättre affärer. Både resultat och vinstmarginal har ökat stadigt sedan 2018. Trots detta menar företaget att de på grund av HGF:s, och därmed hyresgästernas, krav på lägre eller inte rekordhöjda hyror gör att de inte kan betala för renoveringar.
Även hyresgäster som Offensiv har varit i kontakt med larmar om hur underhåll inte utförs och att ytskikt och vitvaror är gamla och slitna. En hyresgäst berättar att hantverkare har besiktigat lägenheten inför kommande underhåll, men när de sen lämnar offert har ägarna sagt nej och ställt in underhållsarbetet, vilken enligt hantverkarna ska vara för att de ansåg att det var för dyrt.

Hyresgäster, aktivister med flera gjorde något historiskt när de drev kampanjen ”Nej till marknadshyra” som fällde den förra regeringen som resulterade i en misstroendeomröstning mot regeringen.
Nu behövs samma kamp – och det är möjligt. En sådan kamp skulle kunna stoppa Tidöavtalet och den SD-styrda regeringen som håller fastighetsägarna om ryggen. En sådan rörelse skulle också kunna stoppa, bromsa och backa den utveckling med hyror som nu utgör alltför stor del av människors inkomst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!