Fem hbtq+-aktivister svarar: ”Vad är den viktigaste frågan kring hbtq+-kamp för dig just nu?” 

Foton i artikeln: Natalia Medina & Vilgot Karlsson.

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Nu mer än någonsin behövs det en kämpande hbtq+-rörelse som tar upp de viktiga kampfrågorna och länkar samman dem med kampen mot det kapitalistiska systemet. Offensiv har frågat fem hbtq+-aktivister om vad de tycker är den viktigaste frågan för hbtq+-kampen just nu. 

Lucas Gador, 21 år, Vega

– Att transvården kring unga måste bli bättre generellt, men framför allt för folk under 18 år. Vården borde vara lättare tillgänglig, man borde få börja med hormoner även om man är under 18. Man ska inte behöva vänta år för att få sin första tid, att få träffa någon helt enkelt. 

Jonatan Hellstrand, 17 år, Stockholm

För mig är det utbildningen, och att dra lärdomar från vår historia, men också från varandra. 

Jean Eliasson, Stockholm

För mig är det viktigt med möjligheten att få könsbekräftande vård. Och att över huvud taget kunna leva som transperson. Jag som transperson vill inte vara bara manlig eller kvinnlig, och har alltid haft svårt för det här rollsystemet hela mitt liv. Man ska få vara den man är, leva som den person man är. Annars mår man dåligt, om man ska behöva spela teater. 

Boel Bernmark, 20 år, Stockholm

Tillgången till vård. Jag känner många som står i kö, kompisar som berättar hur jobbigt det är att behöva vänta på att ens liv ska få börja. All respekt till de som självmedicinerar och har tagit saken i egna händer men jag vill också ha en så säker vård som möjligt för alla. En annan är hbtq+-flyktingars situation. Det måste finnas en fristad för de som flyr undan förtryck. Det finns stater som vill mörda oss, som Ryssland eller Uganda och många utvisas trots att deras hemland är hbtq+-fientligt. Folk behöver kunna komma till en säker plats, och många förtrycks av hedersvåld från sin familj eller i sin närmiljö. 

Robin Pihlblad, 21 år, Stockholm

Jag känner inte en enda transperson som tar hormoner lagligt. Det system vi har just nu med transvården leder till att de flesta transfems använder hormoner från gatan istället för att få hjälp från vården. Man använder online-apotek, svarta marknaden, och jag har hört skräckhistorier om vad som kan hända. De gör det för att de inte har något annat val, och mycket kan gå snett. Eftersom det ofta är olaglig självmedicinering så får de ingen hjälp. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!