Fick tillbaka jobbet efter strejk

Louise Lewis strejkade, vann och blev sen vald till NEU:s förbundsstyrelse. Foto: Per-Åke Westerlund

För ett år sedan, den 1 oktober 2020, blev den fackliga representanten Louise Lewis avstängd från sitt lärarjobb i Huddersfield. Efter en hård kampanj och en strejk fick hon tillbaka jobbet i mars.

PER-ÅKE WESTERLUND

–Avstängningen var inte oväntat. Den nya skolledningen vägrade ha någon kontakt med oss i facket, berättar Louise Lewis, som då hade arbetat 10 år på North Huddersfield Trust School och varit fackligt ombud i fem år.

Omständigheterna kunde inte varit svårare då skolan var stängd på grund av pandemin. Den fackliga ledningen centralt tvekade att försvara Louise Lewis. 

Men Louise fick bra uppbackning i Socialist Alternative, där hon är medlem. 

Fackföreningar i hela landet fick e-post med uppmaning att uttala sitt stöd. Lokaltidningarna skrev bra artiklar. Lärarfacket NEU pressades till en strategi för hela landet, då fler lärare också hade attackerats.

– I december genomförde vi de första protesterna. Men sedan kom en ny lockdown med den andra vågen av covid. Två gånger röstade över 80 procent av medlemmarna för strejk, för att stödja mig, säger Louise Lewis.

Efter tre dagars strejk i mars – hela skolan stängdes ner och polis som kallades dit agerade inte mot strejkvaktskedjan – kom beskedet att skolledningen backade. Avstängningen upphävdes. 

Samma vecka genomfördes valet till NEU:s förbundsstyrelse – och Louise Lewis blev vald! 

– Det visar att medlemmarna vill ha en kämpade ledning. Jag hade under tiden varit med på de största fackliga mötena för lärare i Yorkshire, med 400-500 deltagare. Nu behövs kamp för bättre villkor i skolan, säger Louise Lewis. 

Både hon och facket har ställt villkor på förbättringar för att hon ska återkomma på skolan och när dessa snart är uppfyllda innebär det en andra seger för kampen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!