Filmfestival av transpersoner för transpersoner

Filmen Silence and Swords visas 1 april kl 16.00 på Trans Film Fest 2023 (Foto: Pressbild).

av Jonatan Hellstrand // Artikel i Offensiv

Trans Film Fest 2023 är ett evenemang som hålls lördag den 1 april från klockan 14.00 till 22.00 på Höjden Studios, Östbergatorget 21 i Stockholm och är organiserad av transpersoner, könsvarierade personer och de som är allierade.

Platsen är ett säkert utrymme för alla trans- och könsvarierade personer och de råder alla som tänker komma att vara respektfulla mot varandra. Entréavgiften är 0-100 kronor och alla filmer är på engelska eller har engelska undertexter.
Visningen består av fyra delar. Den första delen heter TRANSCENDENCE och innehåller nio filmer från en mängd olika regissörer. En majoritet av dem är från Nordamerika, men de inkluderar också en film från Filippinerna och Australien. Den här delen börjar kl 14.30. Filmerna har inte ett specifikt tema, utan har en massa olika teman istället.
Den andra delen har titeln SILENCE AND SWORDS (feature) och börjar kl 16.00. Denna del visar en långfilm av Marthe Wermuth Saxer. I filmen åker två transmän på en resa ut i Nordeuropas natur för att leva om sin barndom som de tror att pojkar gör. Filmen är två timmar lång och utforskar identitet och maskulinitet.

Den tredje delen visas efter en gemenskapsmiddag och har namnet LOVE, CARE, LUST. Den startar kl 19.00 och visar sex filmer som handlar om relationer och kärlek. Filmerna vill normalisera transpersoner i kärleksrelationer och visar att man kan älska den man vill oberoende av ens egen och ens partners könsidentitet.
Den fjärde och sista delen heter CAMPY. Den delen börjar kl 21.30 och visar tre lite längre filmer. Filmerna heter THEYSUCK av Pierro Mombellet, Amor By Night av Henrique Arruda och Bros Before av Henry Hanson.
Också under hela dan visas fler filmer i filmsamlingarna TRANS ART HOUSE och TRANS DISCOTEQUE.

TRANS ART HOUSE har filmer som är mer filosofiska och uttrycksfulla. De har inte en direkt handling, utan får en att tänka. TRANS DISCOTEQUE visar filmer som använder musik för att uttrycka transidentitet, som musikvideor.
Mer specifik information om filmerna och vem som gjort dem finns på deras hemsida.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!