Finansgudarna faller

2008-09-28 18:40:26
”Slutet för Wall Street” var rubriken på Svenska Dagbladet Näringsliv, tisdagen den 23 september. De fem stora investmentbankerna, de senaste 10 årens globala ekonomiska gudar, är alla förpassade till helvetet. En har gått i konkurs, två har köpts upp och två har blivit vanliga banker. Samtidigt ökade frågetecknen kring Vita Husets enorma ekonomiska räddningspaket.
Det som pågår är en världshistorisk finanskris för hela det kapitalistis­ka systemet. Konsekvenserna kom- mer att vara omskakande, globala och långvariga. Det är samtidigt en kris för alla politiska krafter som bygger på kapitalismen – från Bush till f d arbetarpartier som drivit igenom privatiseringar. ”Det är slutet på världen som vi känner den”, kommenterade Mats Kinnvall på Handelsbanken.
De stora investmentsbankerna – Merrill Lynch, Goldman Sachs o s v – har varit nyliberalismens och privatiseringarnas regissörer i hela världen. Morgan Stanley tjänade t ex 55 miljoner kronor som rådgivare när Vin&Sprit såldes. Goldman Sachs profiterade 100 miljoner kronor redan på s-regeringens misslyckade försök att slå ihop Telia med norska Telenor.
Investmentsbankerna har också gått i spetsen för de astronomiska ersättningarna till direktörer och spekulanter. År 2006 tjänade Stan O’Neal, vd på Merrill Lynch, över 600 miljoner kronor. Ifjol stod finansbolagen för en fjärdedel av alla vinster i USA.

Med investmentbankerna måste också deras budord begravas: ”Marknaden har alltid rätt”, ”Staten ska inte läg­ga sig i”, ”USA:s finanssektor visar hur man skapar jobb” o s v. Vad de i själva verket har åstadkommit är den djupaste ekonomiska krisen på 70 år.
På torsdagen den 18 september presenterade USA:s finansminister Hank Paulson ett räddningpaket på enorma 700 miljarder dollar – över 4 500 miljarder kronor. Detta belopp ska kunna användas enväldigt av honom – själv f d vd på Goldman Sachs – för att köpa delar av kris­drabbade finansbolag. Dessutom ska konkursdomstolar kunna lindra avbetalningskraven på bostadslån för att minska vräkningarna.
Argumenten för Paulsons, Bushs och Fed-chefen Bernankes plan är krisens djup. ”Om det brinner i köket måste vi släcka elden snabbt”, sa en av deras anhängare i USA:s kongress.
Argumentationen påminner om läget före Irakkriget. Med varningar om ett akut hot döljs de verkliga motiven, som i detta fall är att subventionera, skänka pengar, till finansbolagen på arbetarnas bekostnad.
Vem tror annat än att de bolagsdelar som bankerna vill att staten ska ta över är de mest skuldsatta? Fortfarande finns det heller ingen som vet hur stora de verkliga behoven är. Äv­en Paulson har sagt att 700 miljarder dollar kanske inte räcker.

Socialister står för att förstatliganden och statliga insatser ska innebära att bolagen tas över helt och hållet. Men de ska inte fortsätta att styras av direktörer som jagar vinster. Förstatliganden ska ske under demokratisk kontroll av löntagare i hela samhället och av de anställda. Alla fakta måste vara offentliga – avskaffa affärshemligheten. De statliga bolagen måste ingå i en demokratisk planering av ekonomin, där människors och miljöns behov sätts först.
Kapitalismen kommer att överleva om den inte avskaffas. Men priset kommer då att betalas av arbetare och fattiga världen över, medan banker och spekulation återuppstår.
Politiker och direktörer har inga svar på krisen. Det är arbetarklassen internationellt som har styrkan att avskaffa kapitalismen och ersätta den med demokratisk socialism. För detta krävs kämpande, demokratiska arbetarpartier med ett klart socialistiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!