Finland: 1 000-tals jobb bort i pappersindustrin

2008-10-08 16:10:34
Pappersindustrin är i kris. Finland drabbas hårt när Stora Enso och UPM nu tillkännager neddragningar i produktionen och stängda fabriker. Det slår hårt mot industriarbetare som förlorar jobben och även mot hela samhällen, som är beroende av fabrikerna. Alltmer produktion flyttas till låglöneländer, där man förstör miljön och tvingar iväg bönder från deras mark.

Det finns ett importbehov av virke i Finland, eftersom de inhemska skogarna inte räcker till. 35-40 procent av virket kommer från Ryssland, och utsikterna för Finlands skogsindustri försämras kraftigt när Ryssland vid årsskiftet höjer virkestullarna ytterligare. Besluten om nedläggningarna som tillkännagavs i fjol, som rörde Kemijärvi, Summa och svenska Norrsundet, kvarstår, men de var inte tillräckliga. Den 10 september kom nya dystra besked från skogsjättarna UPM och Stora Enso. UPM lägger ned fabriken Tervasaari i Valkeakoski och fabriken i Kajana. Totalt kommer UPM:s nedskärningar att drabba 1 100 anställda under år­en 2009-2010 (Hufvudstadsbladet den 10 september).

Stora Enso planerar
neddragningar som drabbar 1 700 anställda i Europa, varav 550 i Finland, skriver Dalarnas tidningar den 10 september. Förlustbringande M-real har ännu inte redogjort sina planer, och Stora Enso och UPM väntas komma med fler dystra besked un­der hösten och vintern.
Vid årsskiftet stängs alltså UPM:s fabrik i Kajana som har 535 anställda. Kajana har en 101-årig tradition av att framställa papper, och nu ser stadens framtid dyster ut. Ungefär en femtedel hoppas på att slussas in i pensionssystemet, en del kan hoppas på anställning i gruvindustrin som söker ny arbetskraft, men för resten hägrar arbetslöshet.
När arbetslösheten stiger minskar köpkraften och skatteintäkterna – vilket slår hårt mot den lilla staden. Mindre resurser kommer att finnas för att göra något åt skolans mögelproblem och den redan nu haltande äldreomsorgen (Hufvudstadsbladet den 27 september).

Nedskärningar görs i Finland och övriga Europa, även på fabriker som är lönsamma. Allt mer satsas istället på låglöneländer. Stora Enso har eukalyptusplantager i t ex Brasilien och Uruguay, där man odlar en klonad snabbväxande eukalyptus. Träden växer snabbt, men förstör jorden den växer på och lämnar den obrukbar för en tid framöver. Småbönder tvingas bort från sina jordar och kemikalierna som används på plantagen förgiftar vattenkällorna. Även UPM har eukalyptusplantager i Uruguay.
Timmerbrist sägs vara en förklaring till krisen i pappersindustrin. Under högkonjunkturen avverkades det intensivt och förra året slog mängden avverkad skog rekord. En annan orsak till virkesbristen är då­lig skogsvård. En genomtänkt planering av avverkning och återplan- tering skulle kunna rädda både jobb och miljö.

Krisen i pappersindustrin understryker behovet av kämpande fackföreningar som tar strid för  jobben. Det visar också på behövet av internationell arbetarkamp och solidaritet, då arbetare och fattiga världen över drabbas av pappersjättarnas jakt på vinstmaxi­mering.
Rättvisepartiet Socialisterna ställer krav på förstatligande. Vill inte företagen ha kvar verksamheten borde den tas över av de arbetande.
Demokratisk kontroll från arbetarna och bruk som inte drivs av kortsiktig vinstjakt är det som behövs.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!