Finland: Internationellt samarbete mot rasism blev succé

2011-04-04 20:29:37
På söndagen den 27 mars åkte tre medlemmar i svenska Rättvisepartiet Socialisterna efter en avslutad studiehelg i Luleå över till Uleåborg (Oulu) i Finland, och deltog sedan hela nästa dag i aktioner tillsammans med den finska systerorganisationen Sosialistinen Vaihtoehto samt nätverket Youth Against Racism in Europe.

Man besökte bl a stadens universitet samt flera gymnasieskolor och samlade namn i protest mot de högerpopulistiska Sannfinnländarna och deras rasistiska kandidater som väntas nå stora framgångar i det kommande finska riksdagsvalet den 17 april. Samtidigt bjöd man in ungdomar och antirasister till ett öppet möte samma kväll för att diskutera situationen.

Responsen var bra; 13 aktivister deltog på mötet, däribland en obunden socialistisk medlem av Uleåborgs stadsfullmäktige. Samtliga mötesdeltagare stannade även för en presentation av Sosialistinen Vaihtoehto och CWI.  
Det märktes tydligt på stämningen bland ungdomar och arbetare i staden att det finns en stor frustration över Sannfinländarnas väntade framgång i valet och bristen på antirasistiskt motstånd. På mötet enades man om att det krävs gemensam kamp för att organisera motståndet mot högerpopulism, rasism och diskriminering. Man kom därför överens om att till att börja med hålla en stor gemensam manifestation veckan innan valet.

Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!