”Finns ingen tilltro till att Demokraterna kan förändra”

Hannah Swoboda, socialist i USA, berättar om stämningarna i landet (Foto: Socialist Alternative).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Offensiv har pratat med Hannah Swoboda från RS systerparti i USA, Socialist Alternative. Hannah bor i Seattle och jobbar speciellt med partiets ekonomi.

Hur är stämningarna i USA?
– Jag tror att för många var det en lättnad att Joe Biden vann presidentvalet. ”Äntligen blev vi av med Donald Trump”. Till en början hade Biden bra opinionssiffror, men nu är de siffrorna mycket lägre. Det finns ingen tilltro till att Demokraterna kan skapa någon positiv förändring av människors levnadsvillkor, eller att de ska försvara våra rättigheter. I synnerhet när det gäller kvinnor och hbtq+-personers rättigheter, och nu senast kring aborträtten.

Det är en trend där arbetare organiserar sig och bildar fackföreningar på några av de största företagen i USA. Kommer trenden fortsätta?
– De senaste åren har trenden varit att andelen arbetare som är fackligt organiserade är väldigt låg, medan förtroendet och stödet för facken har varit väldigt högt. Nu börjar allt fler organisera sig. Det handlar i synnerhet om ungdomar som har fått uppleva otrygga anställningar och dåliga arbetsvillkor sedan pandemins start, och som letar efter ett sätt att förbättra sina liv och arbetsplatser.
– Arbetsgivare runtom i USA hävdar att det finns en brist på arbetare, men egentligen är det bara brist på arbetare som accepterar att jobba för småpengar.
– Det är oerhört inspirerande att arbetare börjat organisera sig fackligt på storföretag som Amazon, Starbucks, Apple, Verizon och Target. För Socialist Alternative är en av våra viktigaste uppgifter att återuppbygga fackföreningsrörelsen. Vi kampanjar ofta utanför stora kedjor, och många av våra medlemmar kämpar för att organisera sina kollegor på exempelvis Starbucks.

Hur är potentialen att bygga en rörelse till försvar av aborträtten?
– Hittills har det varit en låg nivå av kamp, men vi försöker ena rörelsen genom demonstrationer, samt att koppla ihop ideella organisationer och kvinnokampsrörelser för att gemensamt uttrycka vår ilska. Alla Bidens försök att lindra Högsta Domstolens beslut är otillräckliga. Det kommer fungera på samma sätt som covid-testerna, som försvann så fort pengarna slutade komma.
– Roe v. Wade var resultatet av historisk kamp, och det måste vi ta tillvara på idag. Det som behövs, och som vi kämpar för, är demokratiska strukturer och långsiktig organisering för att undvika demoralisering när proteströrelser saktar ner.

Vi har sett ett antal lagförslag i landet som riktar sig specifikt mot transpersoner. Finns det någon kamp mot detta?
– Det här är det värsta året när det kommer till antalet juridiska attacker på transpersoner. En tredjedel av alla delstater har infört eller överväger att stifta nya lagar som nekar transpersoner tillgång till sjukvård eller inför särskilda förbud inom idrotten eller att ens få använda offentliga toaletter. Vi har protesterat mot specifika transfobiska lagförslag, och det är viktigt nu att koppla ihop aborträttskampen med försvaret av transpersoners rättigheter. Mycket handlar i grunden om rätten till sin egen kropp. Isolerade rörelser har mindre kraft att påverka.

Hur har inflationen och prishöjningarna påverkat medvetenheten i USA?
– Alla tänker på sina höga levnadskostnader. Det är ett ständigt överhängande hot, även om andra frågor som aborträtten också väger tungt just nu. Det behövs konkreta krav på exempelvis omedelbara löneförhöjningar för att klara av hyran, elpriset, maten med mera.
– Nu mer än någonsin har vi en uppgift att fortsätta organisera den fackliga kampen, att motarbeta idén om ”det minst onda” som bara leder till att Demokraterna behåller status quo och att bygga ett nytt arbetarparti som kan anta utmaningen om att bygga ett bättre, socialistiskt samhälle.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!