Finska Vänsterförbundet viker sig för Nato

Vänsterförbundets svek innebär en allvarliga försvagning av vänstern i Finland (Foto: NATO / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Vid Vänsterförbundets kongress i början av juni kom det väntade beskedet – partiet motsätter sig inte Finlands Natomedlemskap.

Redan sedan tidigare hade partiledningen med rösterna 51-10 beslutat att Natofrågan inte var en ”regeringsfråga”, det vill säga att Vänsterförbundet kommer att godkänna en finsk medlemsansökan och inte lämna regeringen om så sker.
I själva riksdagsomröstningen om Natomedlemskap röstade nio av partiets ledamöter för och sex emot. Det är en totalomvändning från 2019 då partiet pekade ut just en Natoansökan som ett rött skynke som skulle innebära att partiet lämnade koalitionsregeringen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, De Gröna och Svenska Folkpartiet.
Precis som med Socialdemokraterna i Sverige låtsades partiledningen att de inte öppet tog ställning, trots att det var precis det de gjorde. På frågan om Nato skulle göra Finland säkrare svarade partiledare Li Andersson:
– Om spänningarna i Europa efter anfallskriget i Ukraina kan liknas vid läget efter kalla kriget, då relationerna med Ryssland var kyliga, kan man argumentera för att den typen av säkerhetsåtgärder som Finland nu söker kan öka säkerheten (Yle den 26 april i år).

Ett motförslag på kongressen om att Finland bör förbli militärt alliansfritt röstades ner med siffrorna 173-68. Fullkomligt verklighetsfrånvänt vill Vänsterförbundet nu istället att ”Nato inte ska användas för stormaktspolitik” och att man ska betonas ”Natos roll som försvarsallians”.
Krigen i Libyen, Serbien, Afghanistan och så vidare är som bortblåsta från partiledningens minne. Än mindre ser man att stormaktsrivaliteten, mellan framför allt USA och Kina, är värre än någonsin.
Att det nu i Finland inte finns något riksdagsparti som tar ställning mot hela det imperialistiska stormaktsspelet, vägrar välja sida och tar strid mot militarismen är en allvarliga försvagning av vänstern.
För socialister och antikrigsaktivister handlar det nu om att bygga gräsrotsrörelser bland unga, på arbetsplatser och i hela samhället mot militarism och upprustning och för satsningar på välfärd och klimatomställning.

RS/Offensiv säger:
• Nej till svenskt och finskt Natomedlemskap.
• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism.
• Rusta välfärden, inte militären.
• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud. Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!