Fler barn vräktes under 2019 – bostad åt alla nu!

Allt fler barn vräks i landet (Foto: Homeless Hub / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Enligt en rapport av Kronofogdemyndigheten vräktes ett större antal barn och deras familjer från sina hem under 2019 än under 2018. 

Enligt statistiken från Kronofogden var under 2018 antalet vräkningar 247 stycken, vilket drabbade 448 barn. Under 2019 minskade vräkningarna till 238 stycken, men antalet drabbade barn ökade till 467. Detta tyder på att familjer med flera barn är de som drabbas hårdast av vräkningarna.
Med den utveckling vi kan se i samhället kommer ökningen av antalet vräkta familjer bara att öka. Ökade inkomstklyftor och ökad arbetslöshet på grund av den ekonomiska krisen leder till att fler och fler får svårt att klara av att betala sin hyra.
Lyxrenoveringar med höjda hyror som följd kommer att drabba låginkomsttagare, deltidsarbetande, ensamstående föräldrar och arbetslösa hårt. Så kallade ”renovräkningar” blir vanligare och vanligare.

Regeringens uppgörelse med L och C i januariavtalet får om det genomförs till resultat att marknadshyror kommer att införas i nyproduktion av bostäder, ett första steg till att man inför marknadshyror i hela hyresbeståndet. 
Coronakrisen har redan lett till ett ökat antal varsel, permitteringar och i förlängningen ökad arbetslöshet. Detta ökar risken för att bli vräkt på grund av försenade eller uteblivna hyresinbetalningar, något som kommer att drabba de som redan lever på gränsen till vad de kan klara av. 
I coronakrisens spår regnar nu tusentals miljarder över banker och storföretag, pengar som borde användas till att rusta upp vården, skolan, omsorgen och hyresbeståndet. Nu behövs samlad kamp mot alla högerpolitikens verkningar. 
Hyresgäströrelsen, fackföreningar och andra intresseorganisationer måste mobilisera mot regeringens högerpolitik och samla till protestdagar till höst.
• Nej till marknadshyror och lyxrenoveringar.
• Nej till utförsäljning av allmännyttan.
• Förstatliga banker och byggbolag för klimatsmarta renoveringar utan hyreshöjningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!