Fler friskolor nästa termin

2006-07-28 14:06:36
Den 1 juli träder de nya skollagsbestämmelserna i kraft. Den borgerliga oppostionen tillsammans med miljöpartiet fick majoritet i riksdagen och de nya friskolereglerna klubbades igenom.

Lagändringen innebär bland annat att det ska bli lättare att etablera fristående förskolor men också att även fristående gymnasieskolor ska få driva det individuella programmet (IV).
Miljöpartiet och den moderatledda alliansens partier säger att elevernas resultat är bättre i kommuner med konkurrens mellan fristående och kommunala skolor. Men enligt en forskning från Christina Wikström vid Umeås universitet så är det bara betygen som stiger med konkurrensen, inte studieresultaten.
I Luleå vill sju friskolor öppna hösten 2007. Det skulle bli en stor smäll för kommunens skolor som fortfarande måste vara beredda att kunna ta emot elever ifall att en friskola stänger.
Enligt LO förlorar kommunerna 25 000 kronor för varje elev som går över till en friskola. Friskolor behöver heller inte ta emot elever med studiesvårigheter och spar i och med det pengar. Men de pengarna går inte till eleverna på skolan utan ner i ägarnas fickor. Enligt den senaste resultatrapporten så gjorde skolkedjan Vittra en vinst på 15,3 miljoner kronor.

För en jämlik utbildning

Kvar blir de kommunala skolorna med halvtomma lokaler (som de fortfarande behöver betala full hyra för) och med de elever som inte har råd att gå i friskolorna som ofta tar ut avgift för mat eller dylikt. Skolan måste återförstatligas och skolpengen avskaffas för att alla ska ha rätt till en bra och jämlik utbildning.

Lina Thörnblom

Ordförande i Elevkampanjen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!