Fler timmar och lägre lön

Sex vårdplatser stängdes i höstas (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Sigbritt Herbert // Offensiv

I Offensiv #1 385 rapporterade vi hur det blågröna styret i region Jämtland/Härjedalen skröt över hur duktiga de var på att få ner budgetunderskottet. De löste det med ”effektiviseringar”. 

Länstidningen den 1 februari hade en stor artikel där sjuksköterskorna på kirurgen berättar sanningen om effektiviseringarna. De går ut och vädjar till allmänheten att göra sin röst hörd. Själva orkar de inte mer. I höstas minskades antalet vårdplatser med sex. På helgerna har man nu enbart 14 vårdplatser. Man får då regelbundet överbeläggningar, något som enligt sjuksköterskan Marielle Nordström definitivt inte är patientsäkert. Patienter drar sig för att larma när de har ont för att de ser att personalen har fullt upp.

Sjuksköterskorna har drabbats på fler sätt. Från mitten av januari arbetar de nu varannan helg mot var tredje tidigare. Till råga på allt ska de från 6 april få sämre ersättning. Detta eftersom region Jämtland/Härjedalen ska gå över från ett lokalt arbetstidsavtal till Allmänna bestämmelser. För de anställda innebär det sänkt OB-tillägg samt en utökad arbetstid med fem timmar, men med samma lön. Enligt sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist kommer personalen inte att drabbas ekonomiskt eftersom de kommer att kunna få ett tillägg så att de i slutändan kommer att tjäna ekonomiskt på det. Enligt personalen gäller det bara i vissa speciella fall om de stannar efter det ordinarie passets slut, vilket de ofta gör i alla fall. 

Regionledningen skryter med hur duktiga de är som kan ”spara” så mycket. Vi får se hur länge personalen stannar. Antingen slutar de och går över till bemanningsföretag, vilket leder till högre kostnader för regionen eller så går de ut i strejk och ställer sjukhuset. Inget alternativ är speciellt förmånligt för skattebetalarna och regionledningen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!