Fler varsel än under någon tidigare kris

Historiskt många har varslats, och arbetslösheten stiger i raketfart. Om inte kamp organiseras kommer arbetare återigen få betala priset för kapitalismens misslyckande (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Den ekonomiska kris som redan är ett faktum överträffar alla tidigare kriser i modern tid. Kapitalismen har visat sitt koncept: att när sjukvården för en gångs skull måste prioriteras kraschar systemet. Arbetarna får betala priset genom att kastas ut i arbetslöshet.

Mellan den 1 april och 4 april hade nästan 50 000 varslats om uppsägning. Det är mer än dubbelt så mycket som någon månad under finanskrisen 2008 och under 1990-tals­krisen. Och förra veckans varslen är den enskilda veckan med flest varsel någonsin. 

Alla som varslas blir inte arbetslösa sägs det, men nu skjuter även siffrorna på arbetslöshet i höjden. Nu kommer också effekterna av alla de så kallade tysta varslen, när korttidsanställda och timanställda inte får mer jobb och går ut i arbetslöshet. Förra veckan skrevs 25 350 personer in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. 
LO-ekonomerna räknar med att en halv miljon jobb försvinner under året, att en fjärdedel av näringslivets produktion försvinner under april månad och att BNP faller med 15 procent andra kvartalet. 
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, säger på DN-debatt att arbetslösheten kommer att öka med 350 000 personer bara genom konkurser.

På grund av Arbetsförmedlingens nedskärningar och kontorsstängningar (som hade varit ännu värre om det inte hade stoppats genom ett ultimatum i riksdagen att fälla regeringen) har antalet arbetsförmedlare minskat med ungefär 25 procent jämfört med förra året. Ytterligare ett tydligt exempel på hur förödande högerpolitik och privatiseringar är för ett samhälle att möta en kris. 
Anmälningarna gällande försörjningsstöd strömmar också in i landets alla kommuner. Allra värst är det för alla de som har hankat sig fram på extremt lågavlönade jobb och som nu står helt utan inkomst och säkerhet.
LO har föreslagit att permitteringar ska ske på heltid, men detta har regeringen sagt nej till; det blir för dyrt. Även om villkoren för att vara med i a-kassan (som Fredrik Reinfeldts regering gjorde mycket hårda förra gången det var massarbetslöshet) nu har blivit bättre hjälper de inte alla tiotusentals som med tillfälliga anställningar ändå inte kvalificerar sig till a-kassan. 

Det kapitalistiska produktionssättet med just-in-time, global handel, konsumtionshysteri, privatiseringar, upphandlingar, vinstjakt och börsbubblor är en de facto katastrof när det gäller att säkra människors liv och möta en sådan här utmaning som coronaviruset innebär. 
Det gör att vi ovanpå hälsokrisen får en ekonomisk depression och massarbetslöshet i hela världen. Svensk ekonomi är väldigt exportberoende och detta drar ner ytterligare. Många ekonomer i världen studerar med rätta 1930-talskrisen just nu.
Det är viktigt att redan nu starta organiseringen för den arbetarkamp som kommer att behövas för att slå tillbaka så att inte coronakrisen innebär en dramatisk nedskrivning av lönernas och välfärdens andel av ekonomin och stå emot kraftig sänkning av levnadsstandard för stora delar av befolkningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!