Flera arresterade vid studentprotester i Iran

2007-12-12 14:30:30
Den 7 december fängslades över 30 studenter under landsomfattande protester till minne av iranska studentdagen.

Den 7 december 1953 demonstrerade iranska universitetsstudenter i protest mot den amerikanska presidenten Richard Nixons besök i landet. Besöket anordnades direkt efter den CIA-stödda militärkuppen i augusti 1953, då hundratals politiskt aktiva fängslades och mördades av shahens regim.
Den berömda studentdemonstrationen krossades av shahens armé. Tre studenter, Sharia Razavi, Ghandchi och Bozorgnia, sköts ihjäl.
Denna dag glömdes aldrig av studenterna i Iran. Den 7 december (den 16 Azar) kallas därefter för ”studenternas dag”.

Hård repression

I år hade studentrörelsen anordnat protestaktioner runt om i hela landet på årsdagen av studentmassakern den 7 december 1953. Två vänstergrupperingar inom studentrörelsen uppmanade studenterna till att delta i protestaktioner.
Regimens säkerhetsstyrkor, som har erfarenheter av tidigare radikala studentaktioner, reagerade starkt. Trettio aktiva vänsterstudenter arresterades omedelbart. Trots detta och den polisiära kontrollen på alla universitet, samlades 700 studenter från Teherans universitet och 500 från Alamehuniversitetet till en demonstration. De bar med sig plakat med texterna: ”Inget krig”, ”Solidaritet mellan student-, kvinno- och arbetarrörelsen”, ”Nej till utländsk inblandning”, ”Nej till diktatur”, ”Bröd, fred och frihet” med flera.
Studenter har rapporterat att liknande sammankomster har ägt rum på andra universitet runt om i landet.

Avrättar oliktänkande

Den iranska regimen överlever sina politiska och ekonomiska kriser genom att arrestera och avrätta oliktänkande och slå ned varje protest.
Nu sitter arbetarrörelsens tre kända ledare, Mansour Osanloo, Ebrahim Madadi och Mahmoud Salehi, i fängelse. Fängslade är också Reza Ghasaban, Majid Tavakoli samt Ehsan Mansouri, som är medlemmar i studentrörelsen. Nu senast har Reza Dehghan och Abas Zamani från målarfacket och tre arbetare som aktivt deltog i strejken på sockerfabriken Haft Tapeh gripits.
I delstaterna Kurdistan, Sistan och Balouchistan, Khozestan och Azarbajan sitter aktivister som kämpar för etniska och nationella rättigheter i fängelse.
Maryam Hossinkhah och Jelveh Javaheri från kvinnorörelsen arresterades. Och nu har 30 studenter skickats till Evinfängelset.
• Låt inte den iranska regimen fortsätta med sina brott!
• Ned med den islamiska republiken i Iran! Länge leve socialismen och den iranska studentdagen.
Hamid Azar

FOTNOT: Söndagen den 9 december samlades ca 1 500 studenter på uppmaning av en liberal studentgrupp, Tahkim-Vahdat. Gruppen anklagas av vänsterstudenter för att ha nära kontakter med vissa delar av regimen. Tahkim-Vahdat samarbetar inte med vänsterstudenter, men har fördömt massarresteringarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!