Flygstrejk nära

2006-09-27 13:53:46
Med anledning av de usla arbetsförhållandena hotar nu HTF (Handels- och tjänstemannaförbundet) att ta ut kabinpersonalen på SAS i strejk. Det är inget plötsligt strejkhot. Ända sedan i våras har klubben förhandlingsvägen försökt förmå SAS att godta de krav man ställer på arbetsmiljön.

”Vi beklagar att vi inte möter förståelse från SAS för att även våra medlemmar som jobbar i kabin måste äta, vila och sova”, skriver HTF på sin hemsida.
– Det handlar om en kombination av problem med arbetspassens längd och möjligheten till måltidsintag, säger Pia Kastebring, ordförande för kabinpersonalen i SAS Sverige.
Ända sedan nuvarande avtal skrevs under 2004 har kabinpersonalens arbetsvillkor på SAS varit ohållbara.

Ökad sjukfrånvaro

– 2004 rev man i stort sett hela det befintliga kollektivavtalet. Vad det har inneburit i detalj blir för krångligt att gå in på. Men det har yttrat sig i att vi till exempel har en sjukfrånvaro på 12 procent bland våra medlemmar, fortsätter Pia.
Det är rimligt att anta att den trenden också finns bland anställda hos andra bolag. Pia Kastebring påpekar att flyget har pressats hårt på senare tid, vilket fått konsekvenser för personalen, något som i Sverige blir extra märkbart på SAS. SAS har ett annat och större trafiknät än övriga bolag, vilket öppnar upp för fler kombinationer av arbetspass.
– Det betyder att SAS-personalen kan utnyttjas mycket mer, säger Pia.

Hög stridsvilja

SAS har sagt nej till frivillig medling, vilket innebär att konfliktvarsel är vad som återstår om inte HTF vill lägga sig platt. Och det verkar inte vara ett alternativ. I måndags deltog omkring 200 personer på HTF-klubbens informationsmöte. De applåderade varselbeslutet och stridsviljan rapporterades vara hög.
– Nu har man levt med avtalet i två år och tröttnat rejält på försämringarna och ser ingen annan utväg än att ta till strid eftersom man inte kommer någonstans förhandlingsvägen, säger Leif Nicklagård, avtalssekreterare på HTF.
Varslet gäller den 5 oktober. Om inte SAS dessförinnan godtar ett avtal som är bättre än dagens, kommer större delen av SAS:s cirka 1 000 kabinanställda att tas ut i strejk. Även i Danmark har förhandlingarna skjutits i sank, vilket innebär att totalt 1 600 SAS-anställda kan komma att strejka den 5 oktober.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!