Flyktingar drivs till döden i gummibåtar

Hela systemet är ansvariga för att människor tvingas på flykt samt att de måste riskera sina liv för att nå trygghet när Fort Europas taggtråd och murar bara blir fler (Foto: Tim Lüddemann).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 24 november drunknade minst 27 flyktingar när deras bräckliga gummibåt sjönk i Engelska kanalen. Två räddades ur det iskalla vattnet och en person saknas fortfarande. Majoriteten var kurder från södra Kurdistan (i Irak), och bland de döda fanns gravida kvinnor och barn. 25 andra båtar försökte ta sig över kanalen samma dag, trots nyheten om den förlista båten.

Det är den högsta dödssiffran någonsin, enligt FN-anknutna International Organisation of Migrants (IMO) som har fört statistik över flyktingar som dött i Engelska kanalen sedan 2014. IMO rapporterar att minst 166 flyktingar har dött eller försvunnit i Engelska kanalen sedan 2016, och i Medelhavet är siffran 22,930. 
Över 31,000 har försökt ta sig över kanalen i år, tre gånger så många som året innan. De flesta som flyr från Frankrike till England reser i lastbilar, men efter skärpta tullkontroller de senaste åren har antalet som försöker resa via sjövägen ökat dramatiskt.
Där kanalen är som smalast, i Doverkanalen, är det bara 34 kilometer mellan Frankrike och Storbritannien; det är där de flesta försöker korsa vattnet. Men det är också världens mest trafikerade internationella sjöfartsled som används av över 400 fartyg dagligen, vilket gör flyktingarnas båtresor extra farliga.

Majoriteten av alla flyktingar som har flytt till Europa stannar i det land de först anländer till. En minoritet av dem försöker ta sig vidare till Storbritannien, och en av de vanligaste orsakerna är försök till familjeåterförening.
Olyckan skedde en vecka efter att de franska myndigheterna demolerade ett läger och tvångsförflyttade 1,500 flyktingar i Dunkirk i norra Frankrike. Ansvariga politiker föreslår att flyktingarna flyttas till flera ”välkomstcenter” i väntan på asyl. Motiveringen var att ”skydda” flyktingarna från den kommande vinterkylan, men flyktingorganisationer kritiserar rivningen av lägret och menar att det är ”splittrande”. 
Efter olyckan har den franska regeringen satsat 11 miljoner euro (113 miljoner kronor) på extra utrustning för att jaga flyktingar längs kusten, inklusive fyrhjulingar och mörkerseendeglasögon. 

Människosmugglare utnyttjar flyktingarnas desperata situation och kan ta mellan 30,000 och 70,000 kronor för varje person som ska få plats på de trånga gummibåtarna, med eller utan flytväst. Men det är oftast inte smugglarna som arresteras under polisernas räder på flyktingläger längs den franska kusten.
Storbritanniens regering har lovat att avskräcka flyktingar från att ta resvägen över kanalen, om Frankrike är beredda att ta tillbaka de som har lyckats ta sig hela vägen till den engelska kusten. Bland annat finns det ett förslag i brittiska parlamentet som ska försvåra rätten att söka asyl för flyktingar som har anlänt ”olagligt”, i synnerhet med båt. 

Inrikesministern Priti Patel har tidigare sagt att hennes största prioritet är att stoppa båtflyktingar som kommer från Frankrike. Storbritannien har redan lovat att betala 62,7 miljoner euro (645 miljoner kronor) till Frankrike för skärpta gränskontroller och ökad övervakning under åren 2021-2022. 
Att människor drunknar i havet på flykt från förföljelse, krig och fattigdom är en tragedi som hade gått att förhindra. 
Medan miljontals är på flykt världen över i ständigt ökande antal fortsätter stormakternas högerregeringar att skylla på varandra och Fort Europa bygger ännu högre murar som svar på krisen. Hela systemet måste stå till svars för dödsfallen, misären, och den strukturella rasismen. 

Socialist Alternative (SA), Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England, Wales och Skottland, skriver att: ”Det är upp till arbetare och unga att göra motstånd. Vi måste stå i solidaritet med flyktingar och invandrare, och tillsammans bygga en massrörelse som kan kräva riktig rättvisa. Ett omedelbart första steg är kampen för säkra flyktingvägar, demokratiskt förvaltade av arbetare, fack och flyktingorganisationer, för att lindra den humanitära krisen och förhindra drunkningar.” 
SA kräver också nedstängning av flyktingförvaren, stopp på utvisningarna som förstör familjer och kostar liv, kombinerat med rätten till trygga jobb med rimliga löner för asylsökande, facklig kamp mot exploatering, splittring och svartarbete samt satsningar på bostadsbyggande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!