FMLN siktar på valseger i El Salvador

2008-10-01 15:49:18
Kommer El Salvador att bli nästa land i Latinamerika där vänstern vinner presidentvalet? Det kämpar aktivister i FMLN för, med stöd av en aktiv grupp även i Sverige.

– Vi står för ett rättvist samhälle. De viktigaste frågorna är vård och utbild­ning till alla, och att få ner de stora prisökningarna på mat och bränsle.
Det förklarar Aristides Alvarado, FMLN-medlem och borgmästare i San Pablo Tacachico, som nyligen besökte Sverige, däribland Rättviseparti-et Socialisternas partihögkvarter. Han var inbjuden av Valkampanjkommitté FMLN-2009, Kommandant Dimas Rodriguez, Sverige-El Salvador (CC­CDR).
– Vi är också motståndare till de stora privatiseringar som det styrande högerpartiet Arena har drivit igenom. Det behövs en massiv upprustning av vatten, el och infrastruktur. För att klara detta krävs ett aktivt deltagande från befolkningen, något som är en huvudfråga för FMLN.

Centralamerika kallas ”USA:s bakgård” och El Salvador är ett av de länder som har styrts av USA-bolag, lokala kapitalister och militären.
Inspirerade av sandinisternas se­ger i Nicaragua 1979 utkämpade FM­LN ett befrielsekrig mot den USA- stödda militären under 1980-92.
80 000 människor dödades under inbördeskriget som slutade i ett fredsavtal som inte har kunnat tillfredsställa de fattiga massornas behov utan snarare har öppnat för nyliberal högerpolitik.

El Salvador är ett av Latinamerikas fattigaste länder (BNP per capita är en sjättedel av Sveriges). Brottslig­het, hög analfabetism och fattigdom har gjort att tre miljoner ­salvadoraner har emigrerat till USA (El Salvador har 5,7 miljoner invånare).
Den 18 januari äger parlaments- och borgmästarval rum, som följs av presidentval den 15 mars. Det styran­de Arenapartiet har to­tal kontroll öv­er massmedia och använder både hot och statens pengar för att få röster.
För socialister och arbetare skulle en valseger för FMLN vara ett stort framsteg. Det gäller samtidigt att organisera lokala kommittéer för att dri­va igenom de reformer som är nöd- vändiga. Lärdomen från t ex Venezu­ela är att försök från en vänsterregim att uppnå kompromisser med de lokala kapitalisterna enbart kommer att uppfattas som svaghetstecken och inbjuda till sabotageförsök från högern och USA-imperialismen. El Salvador och hela Latinamerika behöver en socialistisk och demokratisk politik, kontrollerad och styrd av arbetare och alla förtryckta.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!