FMLN vann valet i El Salvador

2009-03-18 15:14:52
Den tidigare vänstergerillan FMLN vann söndagens val i El Salvador. Ny president blir journalisten Mauricio Funes som på en antinyliberal ag­enda samtidigt hoppas på bättre relationer med USA. Valresultatet ses som en efterlängtad seger för vänstern.

För första gången på 20 år lyckades FMLN bryta högerpartiet ARE­NA:s makt i El Salvador.
– Vi är motståndare till de stora privatiseringar som det styrande högerpartiet ARENA har drivit igen­om. Det behövs en massiv upprust- ning av vatten, el och infrastruktur. För att klara detta behövs ett aktivt deltagande från befolkningen, något som är en huvudfråga för FMLN.
Det sa Aristides Alvarado, borgmästaren i San Pablo Tacachico, till Offensiv när han var på Sverigebesök i oktober i fjol.
FMLN:s presidentkandidat Mauricio Funes ”har lovat flera sociala reformer, inga fler nyliberala projekt” och hjälp till ”de fattigaste och mest utsatta i samhället”, skrev Latinamerika.nu den 16 mars.

Mauricio Funes vann presidentvalet den 15 mars med 51 procent av rösterna mot högerpartiet ARE­NA:s kandidat Rodrigo Avila, som fick 49 procent.
I lokalvalen i januari i år förlorade FMLN makten i huvudstaden San Salvador till ARENA, men avancerade på nationell nivå då man vann flera viktiga departementshuvudstäder och ökade sitt antal ledamöter i parlamentet.
Båda valen i år föregicks som så många gånger förut av varningar för fusk. Enligt nyhetssajten Latinameri­ka.nu gällde anmälningarna främst storföretag som tvingar sina anställ­da att rösta på ARENA, samt honduraner och nicaraguaner som givits falska identitetskort för att rösta, samtliga på ARENA.

Föga förvånande har Mauricio Funes beskyllts av högern för att va­ra en anhängare till vänsterpresidenten i Venezuela, Hugo Chávez. I var- je fall går Funes vare sig klädd i militäruniform eller i folkdräkt, som vänsterkollegan Evo Morales i Bolivia. Nej, det är i slips och kavaj som den före detta CNN-reportern har genomfört valkampanjen och det är med utsträckt hand till högeropposi­tionen som Funes kommer att tillträda presidentposten.
Men är det något som vänster­presidenterna Chavez och Morales har visat, är det att ger man högern ett finger tar den hela armen.
Tron att USA kommer att sluta använda Centralamerika som ”sin bakgård” med president Barack Obama vid makten är falsk.
– Han [Obama] har en annan syn på Latinamerika, citeras Mauricio Funes i Svenska Dagbladet, den 17 mars, som rapporterar om löften om att respektera frihandelsavtalet med USA och att behålla USA-dollarn som landets valuta.

Minsta lilla sociala och ekonomiska reform för att höja levnadsstandarden för landets över 50 pro- cent fattiga kräver eftergifter från högern, eftergifter som den aldrig kommer att gå med på frivilligt. Att få igenom detta kommer att kräva en hård strid, där minsta svaghetsteck­en från vänstern inbjuder till sabotageförsök från högern och USA-im- perialismen. Det finns ingen medelväg, vägen för El Salvador, hela Latinamerika och internationellt är de- mokratisk socialism.

Lina Westerlund

Fakta ▼

FMLN, Nationella befrielsefronten Farabundo Martí, utkämpade som gerillarörelse ett befrielsekrig mot den USA-stödda militären år 1980-1992. Sedan fredsavtalet är FMLN ett politiskt parti som ställer upp i val.
ARENA, Nationalistiska republikanska alliansen, bildades 1981 av Roberto D’Aubuisson, som också bildade dödspatrullerna vilka gjorde sig skyldiga till mån­ga politiska mord.
Inbördeskriget, som varade i tolv år, skördade 80 000 människors liv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!