FN:s nya klimatrapport varnar för ”katastrofal utveckling”

2007-04-04 13:50:49
”Klimatförändringarna kommer att öka klyftan mellan fattiga och rika”, sa John Stone, vice ordförande i en av de arbetsgrupper som utarbetat FN:s senaste klimatrapport.

På långfredagen presenteras den andra delen av FN:s senaste klimatrapport (IPCC), men redan i helgen fanns en summering tillgänglig.
Den andra delen av klimatrapporten (första delen offentligjordes i början av februari) varnar för att ytterligare mellan 400 miljoner och 1,7 miljarder människor kommer att vara utan rent vatten om den globala temperaturen stiger med 1 grad, vilket förväntas ske år 2020.
Klimatförändringarna slår hårdast mot de fattiga.
Afrika har stått för en liten del av utsläppen av växthusgaser sedan år 1900 (3 procent) men dess 840 miljoner invånare drabbas värst av sinande vattentillgångar och torka.
Asiens fattiga står inför nya katastrofer.
En orsak är att fyra femtedelar av Himalayas glaciärer kan ha smält bort 2030, följden blir en drastisk höjning av havsytan.
”Även en halvmeters höjning av havsnivån skulle få katastrofala följder för Bangladesh och vissa öriken, varnade Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, i helgen.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!