Folkomröstningen i Luleå: ”Hur ska lärare hinna med att se barnen?”

Anna Holmström oroas av stordrift och långa avstånd

av Ann-Christin Holmström // Artikel i Offensiv

När förskolan på Lövskatan ska stängas har Annas barn istället fått börja på Bergets förskola som ligger på bostadsområdet Skurholmen. Hon hade egentligen velat stanna kvar då det är nära till bostaden och en liten förskola.

Det är folkomröstning den 8 november om just skolstrukturen och nedläggningarna, ska du rösta?

– Ja, det ska jag. Man kan inte bara knyta näven i fickan och tycka att det är för jävligt, man måste göra något. Hur stor påverkan det sen har vet jag inte men att gå och rösta är viktigt.

Vad tycker du om alternativen?

– Alternativ 2 är för luddigt, vad menar dom egentligen med en rättvis/jämlik skola? Det kan inte vara att bunta ihop alla på en och samma plats.  Det vore bra om dom i Barn- och Utbildningsnämden sätter sig ner och pratar med personal och föräldar för det är dom som vet hur dagen ser ut och vad som är bra för både barn och personal. Istället kör man på och gör nedragningar utan att lyssna.

– Vill man ha ett levande Luleå så bör hela kommunen leva, inte bara centrum utan landsbygden också. Man ska ha rätt att kunna välja en förskola eller skola där man bor.

– Och vad händer med dom som har en funktionsvariation eller nedsättning av nått slags och behöver extra hjälp? I stora skolor eller stora enheter kan barn och ungdomar som har den här problematiken lätt tappas bort i mängden.

– Mobbning är ett stort problem idag, hur tänker man kring det så att det inte händer? Hur ska lärare hinna med att se barnen? Vars exakt är det rättvist med det alternativ som kommunen kommer med?

Hur drabbad är din familj av kommunens beslut att lägga ner vissa skolor/förskolor?

– Vi kommer att bli förflyttade till Bergets förskola på Skurholmen och vi bor på Malmudden. På Lövskatans förskola var det två avdelningar och på den nya blir det sex avdelningar. Det blir en längre väg till och från dagis varje dag och det blir en massa ny personal och barn som vår son ska lära känna. Vi har valt Lövskatans förskola för att det är en liten enhet, man känner all personal och vårat barn känner dom. Att det är nära hemmet är också viktigt. Ingen av oss har körkort heller, så jag vet inte hur vi ska lösa att ta oss till och från dagis mitt i vintern när det är snöstorm. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!