Folkomröstningsdramat i Luleå tätnar

Samordningsgruppen för skolnätverket Hela Kommunen Ska Leva och Lära (Foto: Hela Kommunen Ska Leva och Lära).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

I juni ska kommunfullmäktige i Luleå ta beslut om en eventuell folkomröstning om skolans framtid i Luleå. Skolnätverket Hela Kommunen Ska Leva och Lära (HKSLOL) har framgångsrikt parerat Socialdemokraternas och Moderaternas försök att stoppa en omröstning som skulle kunna sätta käppar i hjulet för deras nedskärningspolitik bestående av skolnedläggningar, centralisering och stordrift. Nu närmar sig ett definitivt avgörande.

Efter att HKSLOL i höstas lämnade in 9 000 namnunderskrifter med krav på folkomröstning har kommunledningen utan strategi för att hantera frågan dragit allt i långbänk. 
Eftersom S och M inte har tillräcklig majoritet i kommunfullmäktige för att stoppa en folkomröstning har de istället försökt att framställa det som ”omöjligt att formulera en fråga”. Detta besvarades redan i december av HKSLOL som gav ett tydligt förslag (se ruta). 
Även coronakrisen har HKSLOL föreslagit hanteras genom att digital poströstning tillåts i folkomröstningen, som om den beslutas kommer att äga rum den 8 november. 

Kommunfullmäktiges presidium kunde inte komma med något annat förslag på formulering än HKSLOL. Den rapport där detta framkom ”hemligstämpades” dock som ”arbetsmaterial”. Istället lade tjänstepersoner i kommunen fram förslaget ”Vill du att Luleå kommun ska ta fram en ny utvecklingsplan för skolstrukturen?” – en formulering som totalt fråntar folkomröstningen allt politiskt innehåll.
– Av allt att döma var detta ett förslag som tillkom för att blidka den tondöva falangen inom S, som det nya kommunalrådet Lenita Ericsson sedan kunde ta avstånd från när folkstormen kom, säger Liv Shange Moyo, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i skolkampen.

Lenita Ericsson (S) lade istället fram ett nytt förslag på ”Alternativ 2” (trots att de säger nej till att ha en folkomröstning) som lyder: ”Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.”
– Det är ungefär så missvisande och luddigt som det kan bli. Det är förutsägbart att de fortsätter med sina falska påståenden om ”jämlikhet” och ”kvalitet”, men inte vill avslöja sin verkliga politik utan gömmer sig bakom ”vision” och ”utvecklingsplan”, säger Liv.

Moderaterna har nu meddelat att de kommer att lägga ned sina röster angående formulering av folkomröstningsfrågan, efter att de röstat nej till folkomröstning. Detta taktiska drag för att undvika alltför mycket kritik gör att HKSLOL:s formulering kan bli den som beslutas. 
Oroande är dock att Vänsterpartiet i en första kommentar uttryckte sig positivt till Socialdemokraternas skandalösa förslag. Om Vänsterpartiet ”byter sida” och röstar med S går deras förslag igenom, vilket vore ett oförlåtligt svek mot den skolkamp som engagerat tiotusentals i Luleå de senaste åren.

HKSLOL:s förslag till fråga i folkomröstningen:
Vilket alternativ röstar du på gällande skolans och förskolans framtid i Luleå kommun?

Alternativ 1:
Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.


Alternativ 2:
Fortsätt pågående nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!