Folkpartiet spelar rasisterna i händerna

2006-09-12 21:19:32
Under folkpartiledaren Lars Leijonborgs besök i Umeå, anordnade Rättvisepartiet Socialisterna en ungdomsmanifestation för att uppmärksamma folkpartiets invandrarfientliga politik. Manifestationen var en del av vår kampanj mot rasistiska sverigedemokraterna (sd), som ställer upp i valet.

Sd:s första ordförande var en gång med i det öppet nazistiska ”nordiska rikspartiet”. Nu försöker sd se ut som ett vanligt, icke-rasistiskt parti. Men ränderna sitter i. I Dagens nyheter 7 juli konstaterar två idéhistorisker att sd anser att varje människa är förutbestämd för en viss kultur och att Sveriges kultur är bättre än andra.
Vad svensk kultur innebär är däremot svårt att definiera, även för sd:s politiker.
Sd skyller ökad brottslighet, oro i skolan, osv, på andra kulturers närvaro. Lösningen blir att stoppa invandringen och kasta ut invandrarna. De tyska nazisterna under 30-talet ville egentligen också ”bara” skicka ut judarna ur landet. Skillnaden mellan sd:s propaganda och den 30-talets nazister förde fram, är i princip att sd har bytt ut uttrycket ”rassjäl” mot ”kulturväsen”. Precis som nazisterna försöker sd ställa ”oss svenskar” mot ”dom invandrarna”.

Rasistiska förslag

Folkpartiet har tagit över många av rasisternas förslag och argument. Mauricio Rojas, folkpartiets talesman i integrationsfrågor skrev i Dagens Nyheter 12 december att: ”Invandrarnas brottslighet beror på deras kulturarv”.
I år har fp tvingats att dra in en jätteupplaga av sin valtidning för att den kunde tolkas som rasistisk!
Genom att säga att brottslighet beror på ”kulturarv” och inte har något med sociala problem att göra, legitimerar fp rasistpartiernas åsikter.
När fp gjort detta synsätt till sitt, sa sd:s ordförande, Jimmie Åkesson: ”Detta är precis vad vi har hävdat hela tiden, men då har vi, inte minst av folkpartiet, blivit beskyllda för att vara ’rasister’”.

Språktester

Inför valet 2002 föreslog fp ett språktest som krav för svenskt medborgarskap. Även om du bott, arbetat och betalat skatt i Sverige – under årtionden – så får du inget medborgarskap om du inte klarar språktestet.
Samtidigt har man i Stockholm bidragit till att minska stödet för SFI (Svenska för invandrare). Att som folkpartiet tala om språktest och samtidigt försämra möjligheterna att lära sig svenska, är inte hedrande. Men, det gav dem många röster 2002!
Folkpartiet slår an ett hårt tonfall mot invandrare för att vinna röster. Effekten blir att man ger ytterligare draghjälp åt rasistpartiet sd:s strävan att framstå som rumsrent. Folkpartiet spelar rasistpartiet sverigedemokraterna i händerna.

Maria Ö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!