Välfärdsalliansens folkriksdag avvisade Januariavtalet

av Anton Lindbäck

Det var den varmaste majkvällen hittills i år när Välfärdsalliansen samlade till sin första demonstration torsdagen den 16 maj. Cirka 400 personer hade samlats på Sergels Torg till toner av sambarytmer från Rrriot Sambas trummor för att demonstrera mot de övervägande många negativa delarna av Januariavtalets 73 punkter.

Från trappan hölls starka tal av tre fackliga representanter.
– Utan anställningstrygghet tvingas vi leva i oro. Kommer pengarna att räcka till tak över huvudet, mat och kläder åt mig och mina barn? Utan anställningstrygghet blir många av oss tysta och vågar inte stå upp för sin rätt och vår rätt, öppnade Seko Stockholms ordförande Karin Åkersten.
Och visst finns det saker vi behöver förhandla om, sa hon om de väntande partsförhandlingarna och lyfte krav på förbud mot hyvlade anställningar och godtyckliga visstidsanställningar, men förstärkt återanställningsrätt, begränsning av bemanningsföretag och lagstiftad arbetstidsförkortning.

Louise Olsson, verksamhetsledare på Elettan, betonade den solidariska kampen för att alla som jobbar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal.
– Vi ska stödja varandra därför att vi har förstått att vi alla har gemensamma intresdsen. Vi sitter i samma båt.

– Antalet döda inom byggindustrin är ännu långt ifrån noll och där är de allt kortare byggtiderna för att maximera vinsten som är den största anledningen. En vinstökning som sen de som arbetar inte ser skymten av, sa Lisa Ledin från Unga byggare Stockholm Gotland till kraftiga applåder.

Två skolstrejkande ungdomar, Elin och Morgan, från #FridaysForFuture talade om rörelsens krav på politikerna om att hålla Parisavtalet och välkomnade alla till de kommande globala klimatstrejkerna den 24 maj och under Earth Strike den 27 september. Deras uppmaning till folkrörelser och fackföreningar att själva delta med en politisk strejk för klimatet till den 27 september fick också starkt bifall.

Efter att Simon Safari från Hyresgästföreningen sagt nej till marknadshyror, utförsäljningar och ombildningar så trummade Rrriot Samba igång demonstrationståget som satte iväg mot Mynttorget.
På vägen var det klimatet som dominerade med talkörer som “internationell solidaritet, vi har bara en planet”, men också andra som till exempel “vägra, vägra marknadshyra – våra hyror är för dyra” och “pengar till vården och mer personal – inga vinster till riskkapital”.
Väl framme på Mynttorget fortsatte talen.
– Valfrihet för vem? frågade sig Cicci Herrström från Nätverket Rädda hyresrätterna och Rågsved mot ombildningar till försvar för alla som känner till skilllnaderna mellan boformerna och har valt ett tryggt boende i allmännyttan.
Efter henne så underhöll Staffan Lindberg med sånger och dikter som förde samman klimat- och välfärdsfrågorna med en god dos humor.

Sist ut av talarna var Katja Raetz från En annan vård är möjlig. Hon talade om att vården ska vara för alla men hur vi i stället ser hur de ökade klassklyftorna även gjort en klyfta i folkhälsan. Efter de fria vårdvalet infördes 2010 har sett bl.a hur de flesta nya vårdcentraler öppnas i de rika områdena där man redan är friskast.

Den stora och roliga finalen som också fick alla att stanna till slutet var den avslutande folkriksdag som skulle rösta om flera av Januariavtalets punkter. Alla människor på plats hade försetts med en grön och en röd lapp för röstandet.
Folkmassan avvisade med de röda korten bland annat Januariavtalets attacker på arbetsvillkoren och lönesänkningar, punkterna fri hyressättning på nybyggda hyresrätter, en gynnsammare beskattning för företag, fortsatt vinstplockande ur välfärden med mera. Välfärdsalliansen gav också flera motbud med gröna kort för till exempel stärkta kollektivavtal, bevarande av allmännyttan och nej till skattesänkningar för de rika och en upprustad välfärd.

Alltihop avrundades till sist med ett brandtal för klimatkampen av Samuel Jarric från Klimataktion.
Visst hade arrangörerna hoppats på fler deltagare, men alla var ändå som till exempel Seko Stockholm på sin facebooksida mycket nöjda efteråt: “Härlig demonstration med Välfärdsalliansen igår. Imponerande bredd, många riktigt bra tal och grym underhållning tillsammans med underbart väder lyfte kraven på välfärd, trygghet på jobbet och klimaträttvisa.” Med den här demonstrationen har Välfärdsalliansen nu satt sig på kartan och väckt mångas nyfikenhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!