”För arbetare – mot gruvan i Gállok!”

Manifestationen i Luleå samlade ett 70-tal deltagare.

Av Carina Nordström // Artikel i Offensiv

Nu mobiliseras motståndet inför regeringens beslut om brittiska Beowulf mining ska få bearbetningskoncession för en gruva i Gállok/Kallak. I lördags fick #FridaysForFuture i Jokkmokk uppbackning av Greta Thunberg vid sin protest och i Luleå samlades ett 70-tal i en manifestation på Rättvisepartiet Socialisternas initiativ.

Med bara veckor kvar till regeringens beslut blev den samiska nationaldagen 6 februari ett självklart avstamp för vad som sannolikt blir en ny våg av antigruvkamp – både inför regeringens beslut men framförallt efteråt om regeringen, som säger sig “älska gruvor”, ger klartecken för järnmalmsgruvan i Gállok.

– De kortsiktiga vinstintressena hos ett gruvbolag kan inte prioriteras framför kultur och rättigheter hos samer, eller vårt klimat, biologisk mångfald och ren luft och rent vatten, sade Greta Thunberg i samband med protesten Gallok som genomfördes av samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra och FridaysForFuture.

Manifestationen i Luleå hade rubriken ”Stoppa gruvan i Gallok! Kämpa för hållbara jobb och en verklig klimatomställning!”. Syftet var att ge ett startskott till förnyad kamp, men också att visa ett bredare perspektiv på hur både människor och natur i Norrbotten exploateras för vinstintresset hos redan superrika kapitalister. 

– Planerna på en järnmalmsgruva i Gallok har ingenting att göra med omsorg om Jokkmokks framtid eller grön omställning. Det handlar helt enkelt om nykoloniala spekulanter, i de flesta fall helt utan koppling till lokalsamhället eller Norrbotten, som hoppas på ett miljardklipp. Notan får betalas av miljön, klimatet, samer, lokalsamhället och alla norrbottningar, sade Jonas Brännberg som även talade om hur gruvplanerna “greenwashas”, trots att stålframställning är en av de största källorna till koldioxidutsläpp. 

Jonas Brännberg (Foto: Elin Boman)

– Nya gruvor vänder inte befolkningsutvecklingen i avfolkningskommuner, det visar de senaste årens gruvsatsningar i Pajala, Gällivare och Kiruna. Vad som däremot skulle kunna vända trenden är satsningar på grön omställning, hållbara jobb med bra löner och arbetsvillkor inom välfärd, återvinning, återbruk, ekoturism, ekosystembaserat skogsbruk och klimatanpassning i Jokkmokk och hela Norrbotten.

Ofelia Rova, som är uppvuxen i Malmberget och vet hur det är att bo i ett gruvsamhälle, talade om gruvans månghundraåriga hot mot natur och rent vatten. En gruva som kanske är aktiv i 14 år, om ens det. Riktig nerv till manifestationen gav Timimie Märak med sitt tal och sina dikter och Ray Marx med sin Gállok-rap. Timimie och Ofelia tog båda upp de samiska perspektiven men visade också på hur exploatering slår mot alla arbetare, vilket Timimie summerade i sina slutord “För arbetare – mot gruvan!”

Efter torgmötet samlades några av mötesdeltagarna över en kopp kaffe och samtalade om hur man ska gå vidare i denna mycket viktiga fråga. Enigheten var stor om att detta var en bra start och att vi till nästa protest vill ena ännu fler, och gärna knyta samma protester i hela Norrbotten. Sammanfattningsvis en jättebra manifestation som gav stark inspiration till att kämpa vidare. ■

Ray Marx (Foto: Anki Holmström)
Timimie Märak (Foto: Elin Boman)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!