För ett riksomfattande vårduppror

Den riksomfattande barnmorskeupproret pressar politikerna och har stort stöd – bygg på momentumet! (Foto: Natalia Medina)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter att under lång tid ha avfärdat personalens larm och över 100 barnmorskor sagt upp sig i år har det blågröna styret i Region Stockholm tvingats erkänna krisen inom förlossningsvården. Men de åtgärder som föreslås kommer för sent, innehåller för lite och är dessutom inte konkret nog.

En barnmorska per förlossning ska exempelvis först bli verklighet om ett år och högerstyret säger bestämt nej till kravet på höjda löner.
Det riksomfattande barnmorskeupproret har fått ett starkt stöd och sätter press på politikerna. I Stockholm och Göteborg demonstrerade runt 1,000 personer med barnmorskorna den 16 november.
– De sa att kvinnovården skulle vara i centrum, men så ser det inte ut idag, fyra år senare. Vi lägger ner hjärta och själ i vårt arbete – även vår fritid för att resurserna inte räcker till. Men nu räcker det, sa barnmorskan Samira Osman på demonstrationen i Göteborg enligt Göteborgs-Postens referat.

Stöd barnmorskeupproret och låt det bli början till ett riksomfattande vårduppror för en vård i enlighet med behov i offentlig regi utan vinstsyfte som är demokratiskt styrd av personal och brukare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!