– För kurders rätt till asyl

2007-04-25 17:00:41
”Försvara rätten till asyl” dånade talkörerna utanför Migrationsverket i Kållered, Göteborg i torsdag den 19 april när flera hundra kurder från norra Irak demonstrerade.

Hundratals kurdiska demonstranter och asylkämpar krävde rättvisa och permanent uppehållstillstånd. Bakgrunden till aktionen är att 1 400 kurder riskerar utvisas tillbaka till inbördeskrigets Irak.
Demonstrationen arrangerades av nybildade Irakiska flyktingrådet och flertalet kurdiska föreningar. Rättvisepartiet Socialisterna deltog självklart i demonstrationen och hade även en inbjuden talare.
Tofigh Mohammadi, en av arrangörerna, var efter demonstrationen nöjd och berättar för Offensiv att detta blir avstampet för fortsatta protester för rätten till asyl. Bara aktiv kamp kan återinföra asylrätten.
Många av deltagarna fick TUT – tillfälligt uppehållstillstånd – under den tillfälliga asyllagen efter de massiva protesterna från folkrörelsen Flyktingamnesti. Det är inte ovanligt att människor som har varit här i 6-7 år och hunnit skaffa sig ett arbete nu har tvingats sluta och leva på socialbidrag i rädsla och väntan på utvisning.

Dubbla budskap

Migrationsverket har givit dubbla budskap till många av dem som lyckats få ett arbete. Ena dagen har de fått veta att det varit ok att fortsätta arbeta, nästa dag har de kontaktat arbetsgivarna och sagt att de berörda saknar uppehållstillstånd och därför också arbetstillstånd.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!