Förbered för en ”het höst”

Förhoppningsvis blir hösten ett startskott på kamp mot högerpolitik och orättvisor – 12 september kan bli början (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I sin strävan att framstå som landsfader och med hänvisning till att coronakrisen har skapat ett nytt politiskt läge manade statsminister Stefan Löfven i söndagens sommartal till samarbete och samförstånd.

Våren hade enligt statsministern visat att människor ”vill göra gott” och att det nu ”var upp till alla partier i riksdagen att formulera sina idéer om hur ett anständigt samhälle ska se ut och fungera”. 
I sommartalet erkände statsministern visserligen att coronakrisen hade blottlagt stora revor i välfärden, särksilt äldreomsorgen, men det stannade med det. Inga klara besked om vad regeringen ämnade göra för att bygga ut välfärden. 
Även LO:s tidning Arbetet, som öser lovord över Löfvens tal, tvingas anmärka att ord inte räcker. ”Det måste till mer resurser i den höstbudget som januaripartierna just nu förhandlar om. Tyvärr går det som nu sker i budgetförhandlingarna stick i stäv med de intentioner som Löfven uttalade” (Arbetet i en ledarkommentar den 24 augusti).

Arbetet kunde också ha tillagt att statsministern far med osanning när han hävdar att Socialdemokraterna alltid ”väljer vården, skolan, äldreomsorgen före skattesänkningar för redan välbeställda”. Till och med socialdemokratiska tidningar har beskrivit regeringens fördelningspolitik som ”grotesk” och trots coronakrisen har regeringen gått vidare med en rad nyliberala projekt. 
Inför höstbudgeten har regeringens samarbetspartner Centern och Liberalerna krävt nya skattelättnader för välbärgade, L vill dessutom att bolagsskatten sänks på nytt. I likhet med de blåbruna partierna kräver regeringens samarbetspartner också att de tillfälliga förbättringarna i arbetslöshetsförsäkringen ska avskaffas så snabbt som möjligt. 
Men även för C och L är krisen en tvingande omständighet och det resulterar sannolikt i att det blir mindre av skattesänkningar och mer av stödåtgärder samt stimulanser i höstbudgeten.

På en rad områden, bland annat flyktingpolitiken och försvaret, eftersträvar S och regeringen ”breda uppgörelser”. 
Det blåbruna blocket ställer sig inte helt avvisade till uppgörelser med regeringen, men bara i enskilda frågor och under förutsättning att det innebär en skärpning av högerpolitiken. 
– Jag har sedan dagen jag blev partiledare tyckt att Moderaterna och Socialdemokraterna borde göra upp om en långsiktig och mycket stram invandringspolitik, erkände M-ledaren Ulf Kristersson i sitt SD-liknande sommartal i måndags för att sedan gå till frontalangrepp mot den generella välfärden:
– Nu behövs regler som gör att man får kvalificera sig in till den svenska välfärden genom arbete, inte automatiskt få rätt till allt från första dagen. Vi moderater samarbetar gärna och kompromissar med andra. Men det här måste vara färd­riktningen.
För att om möjligt behålla de väljare man har vunnit från SD och positionen som de blåbrunas anförare har Moderaterna under de senaste månaderna flyttat sig stadigt högerut och partiets alla förslag kan sammanfattas i mer och hårdare batongpolitik. 
Enligt M-ledaren har förorterna nu helt tagits över av kriminella, som beskrivs som ”gäng av inhemska terrorister”, och därför måste polisen ges obegränsade befogenheter och resurser.
Men satsningar på skola, arbetstillfällen, välfärd och bostäder kan inte ställas åt sidan om kriminalitet och våld ska bekämpas.

Tillkomsten av en ny S-MP-regering på januariavtalets grund kom att rita om den politiska kartan till höger, vilket det blåbruna blocket och Svenskt Näringsliv har utnyttjat, och utan en motkraft från vänster i form av kamp och gräsrotsrörelser är risken överhängande för att dagens reaktionära attacker mot välfärd, arbetsrätt och flyktingar blir inkörsporten till ännu mer skuldbeläggning och hårdare tag. 
I dagens allt mer polariserade klimat blir uppgiften att bygga ett motstånd och en kämpande socialistisk vänster bara mer brännande och nödvändig.
De protester som 18 aprilkommittén i Göteborg planerar att genomföra den 12 september mot marknadshyror utgör ett steg mot att samla motståndet, och Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv uppmanar till protester den dagen landet runt som en förberedelse för den ”heta höst” som stundar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!