”Förbered för verklig strid”

2007-03-28 12:55:45
– De kan komma ut hit och jobba för våra löner, sen kan ju direktörerna se om de kan försörja en familj på de pengarna, säger en arg kassörska på ICA i Angered som själv vill strejka.

– Det är för jävligt att de sitter där med sina miljoner och nekar oss dessa fjuttiga kronor, tillägger hon.
Temperaturen har höjts efter Handels varsel om strejk för drygt 6 000 medlemmar. Handels uppmanar också till bojkott av de företag som stridsåtgärderna riktas mot som H&M, IKEA, Lindex, ICA Maxi, Åhlens och Willys, och har även efterlyst sympatiåtgärder från LO- förbund.
Handels treårsavtal skulle första året ge 812 kr mer i månaden.
Enligt de butiksanställda Offensiv talat med är avtalet för lågt.
– Det måste till ett ettårsavtal, attackerna är inte över ännu med denna högerregering och vi kan inte bakbindas i tre år. Dessutom måste lönerna upp mer, menar Niklas Söderholm, arbetsplatsombud i Göteborg.
Miljonärerna i Svenskt Näringsliv menar att de lågavlönade kvinnorna i detaljhandeln inte ens ska få denna lilla löneökning. De menar att det kostar för mycket och riskerar att flytta jobben utomlands.

Maud Olofsson

I samma kör stämde Maud Olofsson in när hon i Nyhetsmorgon i tisdags kritiserade facket.
– Höjer vi lönerna så flyttar jobben, menade hon och sade att det heller inte finns utrymme för heltider.
Men dessa företag gör horribla vinster. Jobb flyttar kapitalisterna utomlands ändå och även det är en facklig stridsfråga.
Handels måste förbereda för verklig strid. Trycket underifrån är stort. Att hålla låg profil och bara varsla 94 arbetsplatser spridda runt om i landet är inte en taktik som bådar gott. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv menar att strejken måste utvidgas, att lönekampen bara kan vinnas om den tas på allvar.

Varsla om full strejk

Handels borde varsla om full strejk för alla utom de leveranser som behövs för till exempel sjukhus och en livsnödvändig livsmedelsförsörjning. Strejkkommittéer måste förberedas på alla nivåer. Omkring 46 000 av Handels medlemmar är under 30 och har inte varit med om en strejk. Senast Handels var ute i konflikt var under 10 dagar 1995.
Handels strid gäller också att lägga grunden för bra avtal för övriga. Kommunal och Hotell och Restaurang är bara ett par av de LO-förbund som nu står i tur för att driva på för höjda löner i en kvinnodominerad bransch.
Kristoffer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!