Förödande sparkrav för Nytorpsskolan

2008-05-28 15:30:41
Slakt hotar 50 av Stockholms skolor då stadens styrande politiker kräver att underskott ska tas igen. På Nytorpskolan i Enskededalen innebär det att hela framtiden står på spel, men elever reser motstånd och kämpar för sin rätt till en bra utbildning.

Nytorpsskolan är den skola som tvingas att spara mest, 4,5 miljoner kronor. Detta är förödande. Rektorn har gått ut med att uppåt 30 av skolans personal blir övertaliga och får lämna skolan.
– Det här är jättejobbigt. För mig innebär det att det stöd jag behöver försvinner, jag vet helt enkelt inte hur jag kommer klara mig, säger Aiat Almansour i 7a.
– Vi får inte ens ha kvar Anita och då stänger Tuben, vår ­fritidsverksamhet, berättar Charlotte Barle Hejdenberg i 8d.
– Våra betyg som vi söker på till gymnasiet hänger på nästa läsårs lärare och då görs allt om, säger Chiren Alwand, också hon i 8d, och fortsätter:
– Att Nytorpsskolan har dåligt ­rykte är oförtjänt. Vårt arbetslag är bra med jättebra lärare, men frågan är vad som kommer att hända nu. ­Nedskärningarna kommer att ge dåligt rykte. Fler ­kommer att sluta och färre börja. Vi kommer då att få ännu mindre resurser och inte ha råd med utflykter m m.

Ökad otrygghet

Lärarförbundet och Kommunal varnar för att otryggheten på skolan kommer att öka, klasserna kommer att bli ­större. Orsaken till underskottet är att skolan har fått flera miljoner kronor mindre i socioekonomiskt bidrag, men också att politikerna inte räknar med höjda lärar­löner. Som vanligt får skolorna ingen kompensation för prishöjningar, vilket märks nu när inflationen stiger.
Nytorpsskolan hade precis hämtat andan ifrån det nedläggningshot som hängde över skolan förra terminen, men nu frågar sig många om dessa nedskär­ningar inte innebär samma sak: död, men genom tortyr. Vart skall då alla barn ta vägen? Nu byggs det dessutom över tusen nya lägenheter i området.

Överskott på 1,3 miljarder

Att skära ner på skolorna blir extra ab­surt i jämförelse med det rekordöverskott som spränger Stockholms stads centrala kassakistor – 1,3 miljarder kronor förra året. Att låta Nytorpsskolan få sina pengar skulle kosta 0,35 procent av detta. Eleverna ser det självklara:
– Vad händer med pengarna? Jag vill veta vad som kan vara viktigare än en bättre skola, säger Aiat.
Hon berättar att hon fått 115 elever att skriva på protestlistor med kravet ”Sparka inte lärare/personal”. Delar av klass 7a påbörjade en skolstrejk mot nedskärningarna och satte sig i ljushal­len. Då kom rektor Samuel Huhta (som även i media hävdat att nedskärningarna inte kommer att märkas) och körde in eleverna i ett klassrum. Han lovade att ordna ett möte med politikerna, men förnekar nu detta.
Aiat, Chiren, Johanna och ­Charlotte tänker emellertid inte ge upp. Det är fortfarande tio skoldagar kvar på termi­nen och ansvariga politiker bör förbereda sig på någon form av massuppvakt­ning från Nytorpsskolans elever.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!